Revista care te menține sănătos

Știri

Carenta de zinc, asociata cu aparitia unor boli grave

11 octombrie 2012
Share

Pe masura inaintarii in varsta, organismul are nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de zinc pentru a face fata procesului de deteriorare a ADN-ului, insa capacitatea corpului de a asimila acest mineral esential scade. Acest lucru poate duce la o serie de probleme grave, precum afectiuni cardiovasculare, diabet, boli autoimune sau chiar cancer.

Oamenii de stiinta de la Institutul Linus Pauling din cadrul Universitatii de Stat din Oregon au studiat pe animale de laborator efectele nefaste pe care le poate avea deficienta de zinc si au constatat ca un nivel scazut din acest mineral duce deseori la aparitia inflamatiilor in organism. Inflamatiile sunt principalul factor de risc in aparitia bolilor degenerative, in urma carora milioane de oameni mor anual.

Cercetatorii au observat ca abia dupa ce subiectii au primit de zece ori cantitatea de zinc necesara organismului, nivelul inflamatiilor a inceput sa scada treptat. Asadar, specialistii recomanda tuturor persoanelor de varsta a treia sa ia suplimente cu zinc de 11 miligrame pe zi, in cazul barbatilor, si respectiv 8 miligrame pe zi, in cazul femeilor.

Zincul poate fi procurat si din surse naturale, cum sunt: carnea sau fructele de mare, cerealele ori legume, surse de zinc mai greu asimilabile.

Dozele de zinc nu trebuie sa depaseasca 40 de miligrame pe zi, deoarece nivelurile crescute pot afecta absorbtia altor substante nutritive, cum sunt fierul sau cuprul. Rezultatele si concluziile studiului au fost publicate in Journal of Nutritional Biochemistry.

Paula Rotaru

Sursa: www.sciencedaily.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.