Revista care te menține sănătos

Știri

Statistici îngrijorătoare: cancerul de ficat face tot mai multe victime

Alin Claudiu Popescu; sursa: cancerresearchuk.org, Global Cancer Observatory
11 noiembrie 2019
Share
Statistici îngrijorătoare: cancerul de ficat face tot mai multe victime

Cancerul de ficat (hepatic) provoacă tot mai multe decese, afirmă cercetătorii care trag un semnal de alarmă. Doar în Marea Britanie ratele deceselor au crescut în 10 ani cu 50%, arată un studiu realizat de Cancer Research UK.

În această perioadă, s-a observat că acest tip de cancer a avut cea mai mare creştere în privinţa ratelor mortalităţii. Şi în ţara noastră, statisticile arată o creştere atât a incidenţei cancerelor, indiferent de tip, cât şi a mortalităţii.

50% din cancerele de ficat ar putea fi prevenite!

Cancerul hepatic este greu de tratat şi, de aceea, şansele de supravieţuire sunt, în general, mici. Pe o perioadă de cinci ani, şansele de supravieţuire sunt între 6% şi 37%, depinzând de sex şi vârstă. Printre factorii de risc care sunt legaţi de cancerul de ficat se numără supraponderalitatea sau obezitatea (23%) şi fumatul (20%). Specialiştii atrag atenţia că aproximativ 50% din cazuri ar putea fi prevenite, urmând un stil de viaţă sănătos.

„Din păcate, progresele în tratarea cancerului hepatic sunt extrem de lente şi avem o nevoie disperată de mai multe opţiuni pentru pacienţi. O altă problemă este creșterea numărului de persoane diagnosticate, ceea ce înseamnă că numărul deceselor este şi el în creştere. Nivelurile în creştere ale obezităţii şi condiţiilor asociate, precum diabetul şi ficatul gras non-alcoolic au avut un rol important în înmulţirea cazurilor”, a declarat prof. Helen Reeves, Universitatea Newcastle, Marea Britanie, expert în cancerul hepatic la Cancer Research UK.

În România, conform Global Cancer Observatory, din 2012 până în 2018, incidenţa cancerelor a crescut cu 6%, iar mortalitatea cu 5%. Concret, în cazul celor mai importante tipuri de cancere (plămâni, colorectal, hepatic, sân etc.), în 2018 peste 50.902 (29.929 bărbaţi, 20 973 femei) de români au murit, iar 83.461(45.022 bărbaţi, 38.439 femei) au fost nou diagnosticaţi. Riscul de mortalitate în România ca urmare a cancerelor înainte de 75 de ani este de 18,5% în cazul bărbaţilor şi 9,8% în cazul femeilor.

Nota pentru articolul «Statistici îngrijorătoare: cancerul de ficat face tot mai multe victime»:4.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.