Revista care te menține sănătos

ORL

Sinuzita: ce este si cum o tratam

2 iulie 2018
Share

Odata cu schimbarile bruste de temperatura creste si numarul cazurilor de sinuzita, o forma de raceala manifestata pregnant prin dureri generalizate la nivelul capului, scurgeri nazale persistente si senzatia de nas infundat, lipsa de energie si… lista poate continua.

Intre 15 si 20% din populatie sufera macar o data in viata de sinuzita, fie acuta (forma usoara, asemanatoare virozelor respiratorii), fie cronica (forma severa, care se repeta pe parcursul vietii).

 

Tratamentul sinuzitei acute

Inainte sa dati buzna in cabinetul medicului care, cel mai probabil, va prescrie numeroase antibiotice, ar fi indicat sa va cunoasteti stadiul de evolutie al bolii si sa urmati cateva sfaturi care si-au dovedit eficienta in timp.

In cazul unei forme usoare de sinuzita, puteti amana vizita la medic, in cazul in care simptomele nu depasesc perioada de doua saptamani. Tratamentul sinuzitei acute consta, de regula, in restabilirea aerarii si drenajul secretiilor din sinusuri.

  • Un rol important in eliberarea cailor nazale il poate avea hidratarea corespunzatoare, care poate subtia secretiile nazale si ajuta la uscarea sinusurilor, prevenind astfel aparitia infectiilor bacteriene. Este recomandat consumul cat mai multor lichide precum apa plata, ceaiurile calde sau sucurile naturale de fructe.
  • Odihniti-va destul pentru a va recapata energia!
  • Folositi spray-uri nazale cu solutie salina sau picaturi care pot elibera caile nazale. Insa, nu faceti abuz! Anumite substante din astfel de spray-uri pot crea dependenta.
  • Controlati calitatea aerului pe care il respirati, utilizand un aparat de umidificat. Nivelul optim de umiditate este intre 40 si 50%.

Puteti incerca, de asemenea, remedii naturiste care presupun ceaiuri calde de ghimbir, indulcite cu miere, inhalatii cu usturoi si otet, inhalarea mirosului de seminte de chimen zdrobite, amestec de scortisoara cu apa aplicat pe frunte si nas etc.

 

Tratamentul sinuzitei cronice

Netratarea corespunzatoare a sinuzitei acute poate duce in cateva luni la cronicizarea acesteia si obstructia completa a sinusurilor. In plus, inghitirea repetata a secretiilor determina infectii precum otite, faringite, bronsite etc. In acest caz, este necesar consultul medical de urgenta, medicul fiind singurul care va poate oferi cea mai buna solutie.

Tratamentul sinuzitei cronice poate include administrarea de antibiotice pe o perioada de la 4 la 6 saptamani, decongestionante topice sub forma de spray-uri, lavaj nazal cu solutie marina, chiar tratamentul chirurgical pentru deschiderea si drenajul sinusurilor. Eventual, corectarea anumitor anomalii si indepartarea polipilor nazali.

Sinuzita este mult mai frecventa in randul adultilor si rareori apare la copiii sub 5 ani. Persoanele cu anomalii nazale (deviatie de sept), rinita alergica sau fibroza chistica sunt mai predispuse la sinuzita.

 

Mult mai usor este sa previi decat sa tratezi!

Renuntarea la fumat, evitarea spatiilor in care exista fum si fortificarea sistemului imunitar printr-un regim alimentar echilibrat, o igiena riguroasa si practicarea exercitiilor fizice cu regularitate pot reduce semnificativ riscul infectiilor si, implicit, aparitia sinuzitei.

 

 

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.