Revista care te menține sănătos

ORL

Factori implicati in aparitia congestiei nazale

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
14 septembrie 2017
Share
Factori implicati in aparitia congestiei nazale

Nu sunteti raciti si nici nu suferiti de vreo alergie. Cu toate acestea, de ce va confruntati cu suparatoarea congestie nazala? De cele mai multe ori, cand vine vorba despre nas infundat, mai toata lumea da vina pe alergiile provocate de polen sau par de animale si pe banala raceala.

Aproximativ o treime dintre persoanele care prezinta senzatia neplacuta de inflamatie/congestie la nivelul mucoasei nazale are ceea ce se numeste rinita non-alergica. In aparitia acesteia nu este implicat sistemul imun hiperactiv, ceea ce o diferentiaza de rinita alergica. Cu alte cuvinte, cei care prezinta senzatia persistenta de nas infundat, care nu au fost depistati cu nicio alergie de medicul alergolog, se incadreaza cel mai probabil in categoria celor cu rinita non-alergica. Ne propunem cu acest material sa facem lumina in privinta factorilor incriminati in aparitia congestiei nazale.

A fi sau a nu fi alergic

Rinita vasomotorie non-alergica apare ca urmare a unei inflamatii la nivelul mucoasei nazale, secundar unui dezechilibru in controlul fluxului sangvin la acest nivel. De regula, aceasta apare la orice varsta, insa este mai frecventa la tineri. Exista cativa factori care pot declansa dezechilibrul vasomotor, ducand, astfel, la aparitia acestei afectiuni. Printre acestia se numara fumul de tigara, schimbarile bruste de temperatura, parfumurile, aerul uscat. Pentru a evita declansarea unei astfel de congestii, recomandam evitarea factorilor enumerati.

Sarcina

Organismul femeii insarcinate trece printr-o multime de schimbari. Cresterea fluxului sangvin si modificarile hormonale sunt doar cativa dintre factorii care ajuta corpul gravidei sa se pregateasca pentru venirea copilului. Congestia nazala se regaseste printre acuzele femeilor insarcinate, mai ales in trimestrul doi. Cateva solutii pentru aceasta problema sunt utilizarea unui umidificator de camera, consumul de lichide si administrarea solutiilor nazale saline.

Dezechilibrul tiroidian

Hipotiroidia reprezinta productia insuficienta de hormoni tiroidieni, care se poate manifesta in variate feluri. Tabloul clinic al acestei afectiuni poate cuprinde oboseala, crestere in greutate, insomnii, piele uscata, tulburari de concentrare, constipatie si congestie nazala. Daca va confruntati cu aceste semne si simptome, mergeti la medicul endocrinolog pentru evaluare si dozari hormonale.

Factori implicati in aparitia congestiei nazale

Utilizarea decongestionantelor nazale

In farmacii, exista o multitudine de preparate care pot fi utilizate si care fac minuni cand congestia nazala este extrem de suparatoare. Instructiunile de folosire trebuie urmate conform prospectului. Utilizarea lor mai mult de cinci zile poate face mai mult rau decat bine. Altfel spus, persoanele care folosesc de mult timp aceste preparate vor resimti congestia nazala si mai sever la renuntarea utilizarii acestora. Dependenta de aceste spray-uri nazale este extrem de neplacuta, fiind rebela la tratament.

Polipii nazali

O asa-zisa raceala care treneaza poate avea drept substrat existenta polipilor nazali. Acestia nu sunt periculosi, insa prezenta lor poate duce la obstructia cailor aeriene, lucru care se traduce prin imposibilitatea de a respira pe nas. Persoanele care au astm, infectii cronice ale sinusurilor sau alergii sunt ceva mai predispuse decat restul populatiei la aparitia polipilor. Daca va confruntati cu respiratie ingreunata, scaderea perceptiei gustului sau mirosului, consultati medicul, intrucat puteti avea polipi nazali. Indepartarea lor nu este o interventie extrem de complicata, insa exista posibilitatea sa se refaca la ceva timp dupa operatie.

Daca o infectie de cai aeriene superioare dureaza mai mult de zece zile, probabil ca este de cauza bacteriana, nu virala. Infectiile fungice sunt intalnite mai ales la persoanele care au un sistem imun deficitar sau prezinta anomalii la nivelul sinusurilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.