Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Scorul apgar – prima nota a vietii

22 noiembrie 2006
Share

Scorul APGAR reprezinta primul control medical al sanatatii si starii fizice a nou nascutului. Este un mijloc rapid dar subiectiv in apreciere (cu cit virsta gestationala si greutatea la nastere este mai mica, cu atit este mai subiectiv.

Acest control permite la majoritatea nou nascutilor evaluarea adaptarii imediate, a vitalitatii si prognosticului mai indepartat. Scorul Apgar a fost formulat pentru prima data de Virginia Apgar in 1952.

Ce se masoara?

Parametrii din cadrul scorului Apgar sint urmatorii:
Respiratia Frecventa cardiaca Culoarea tegumentelor Tonusul muscular Excitabilitatea reflexa
Fiecare caracteristica primeste un punctaj intre 0 si 2, cu un total maxim posibil de 10 puncte. In clinica se apreciaza la 1 si 5 minute la toti nou-nascutii. Reevaluarea scorului la 5 minute este mai transanta in definirea nou-nascutului cu risc, acesta parind a se corela cel mai bine cu dezvoltarea ulterioara si avind deci evaluare prognostica. Cu cit asfixia nou-nascutului este mai lunga si scorul ramine scazut intre 0 – 3 la 10, 15 si 20 minute, cu atit afectarea sistemului nervos este mai probabila.

Prima nota a bebelusului

Apgarul la 1 minut :
Nota 10 – nou nascutul tipa imediat dupa nastere, este viguros, are ritm cardiac, tonus si excitabilitate normala, iar culoarea tegumentelor este roz.

Notele 8 si 9 – prezinta aceleasi caracteristici de la nota 10 cu exceptia modificarii coloratiei: cianoza extremitatilor pentru nota 9 si cianoza sau paloare generalizata la nota 8.

Nota 7 – prezinta modificarile de coloratie mentionate mai sus cu specificarea ca pe linga aceste modificari mai prezinta si respiratii superficiale neregulate, aceasta semnificind o usoara hipoxie.

Notele 6, 5, 4
– nou nascutii sint moderat depresati, au ritm cardiac si excitabilitate reflexa normala, dar prezinta cianoza generalizata, respiratii absente si hipotonie.

Notele de la 0 la 3, nou nascutii sint sever depresati, culoarea tegumentelor foarte palida sau foarte cianotica, nu au respiratie spontana, au hipotonie (scaderea tonusului tesutului) marcata, bradicardie (ritm cardiac sub 100 batai pe minut) si excitabilitate reflexa redusa sau absenta.

Scorurile intre 7 si 10 arata ca starea copilului este satisfacatoare, iar pentru scorurile mai mici sau egal cu 6 este nevoie de reanimare si supraveghere ulterioara.
Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.