Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Scorul Apgar, prima nota a vietii 2

1 iulie 2008
Share

Scorul Apgar reprezinta primul control medical al sanatatii si starii fizice a nou- nascutului. Este un mijloc rapid, dar subiectiv in apreciere (cu cat varsta gestationala si greutatea la nastere sunt mai mici, cu atat este mai subiectiv).

Realizarea scorului Apgar permite la majoritatea nou-nascutilor evaluarea adaptarii imediate, a vitalitatii si prognosticului mai indepartat. Scorul Apgar a fost formulat pentru prima data de Virginia Apgar in 1952, ca o modalitate de evaluare a starii nou-nascutului la nastere. De atunci, acest control este folosit in toate maternitatile din lume.

Ce se masoara?
Parametrii din cadrul scorului Apgar sunt urmatorii:

Respiratia;

Frecventa cardiaca;

Culoarea tegumentelor;

Tonusul muscular;

Excitabilitatea reflexa.

Fiecare caracteristica primeste un punctaj intre 0 si 2, cu un total maxim posibil de 10 puncte. In clinica se apreciaza la 1 si 5 minute la toti nou-nascutii. Reevaluarea scorului la 5 minute este mai transanta in definirea nou-nascutului cu risc, acesta parand a se corela cel mai bine cu dezvoltarea ulterioara si avand deci evaluare prognostica. Cu cat asfixia nou-nascutului este mai lunga si scorul ramane scazut, intre 0 – 3 la 10, 15 si 20 minute, cu atat afectarea sistemului nervos este mai probabila.

Prima nota a bebelusului
Apgarul la 1 minut :

Nota 10 – nou-nascutul tipa imediat dupa nastere, este viguros, are ritm cardiac, tonus si excitabilitate normala, iar culoarea tegumentelor este roz.

Notele 8 si 9 – prezinta aceleasi caracteristici de la nota 10 cu exceptia modificarii coloratiei: cianoza extremitatilor pentru nota 9 si cianoza sau paloare generalizata la nota 8.

Nota 7 – prezinta modificarile de coloratie mentionate mai sus cu specificarea ca pe langa aceste modificari mai prezinta si respiratii superficiale neregulate, aceasta semnificand o usoara hipoxie.

Notele 6, 5, 4 – nou-nascutii sant moderat depresati, au ritm cardiac si excitabilitate reflexa normala, dar prezinta cianoza generalizata, respiratii absente si hipotonie.

Notele de la 0 la 3 – nou-nascutii sunt sever depresati, culoarea tegumentelor foarte palida sau foarte cianotica, nu au respiratie spontana, au hipotonie (scaderea tonusului tesutului) marcata, bradicardie (ritm cardiac sub 100 batai pe minut) si excitabilitate reflexa redusa sau absenta.

Scorurile intre 7 si 10 arata ca starea copilului este satisfacatoare, iar pentru scorurile mai mici sau egal cu 6 este nevoie de reanimare si supraveghere ulterioara.

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.