Revista care te menține sănătos

Știri

Romania, printre primele tari afectate de epidemia de rujeola din Europa

18 decembrie 2011
Share

Obiectivul eliminarii rujeolei din Europa pana in 2015 va fi dificil de atins, deoarece numarul bolnavilor este in continua crestere, ca urmare a ratei scazute de vaccinare la populatiile cele mai vulnerabile, subliniaza Centrele federale americane de control si prevenire a bolilor (CDC).

In 2011, epidemii de rujeola au fost semnalate in 36 din cele 53 de tari ale continentului european, iar cele mai multe dintre cazuri au fost identificate in Franta, Spania si Romania.

Astfel, daca in 2010 au fost confirmate in tara noastra 193 de cazuri de imbolnavire cu rujeola, in 2011 numarul acestora a crescut la 3.270 de imbolnaviri. Cele mai multe dintre acestea au fost inregistrate in judetele din nord-vestul teritoriului, respectiv in judetele Bihor (560 cazuri), Cluj (462 cazuri), Maramures (422 cazuri), Salaj (341 cazuri) sau Satu-Mare (319 cazuri).

Ca masura de stopare a extinderii numarului de imbolnaviri, Ministerul Sanatatii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare in toate colectivitatile cu risc de cumul de cazuri.

Virusul rujeolei este unul dintre cei mai contagiosi agenti patogeni umani. O persoana infectata poate contamina pana la 20 de persoane neprotejate, ceea ce poate duce la complicatii grave, uneori mortale.

Rujeola este transmisa in principal pe calea aerului, afecteaza peste 10 milioane de copii si este responsabila pentru 120.000 de decese pe an la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.