Revista care te menține sănătos

Știri

Romania, locul 25 din 30 de tari europene la performanta in tratarea hepatitei

12 noiembrie 2012
Share

Problema hepatitei continua sa dea batai de cap tarii noastre, dupa cum arata „Indexul European de Performanta in Tratarea Hepatitei”, lansat pe 6 noiembrie la Bruxelles. Romania sta slab in ceea ce priveste accesul la tratament al pacientilor, preventie, dar si depistare, avand un punctaj general de 606 din 1000.

Tarile cu cele mai bune scoruri sunt Franta, Slovenia si Germania, desi nici acestea nu au punctajul maxim.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a atras atentia ca in timp ce sugarii sunt vaccinati in mod curent, nu exista o vaccinare sistematizata a unor grupuri de risc, cum sunt cele din sfera prostitutiei sau a consumului de droguri. In plus, pentru adulti, medicamentele de ultima generatie nu sunt disponibile pe piata si nici nu sunt subventionate de sistemul de sanatate. Primul pas in acest sens va fi facut pana la sfarsitul lunii noiembrie, cand s-a anuntat ca va aparea Ordinul de Ministru in care se vor gasi criteriile de evaluare a medicamentelor gratuite.

APAH-RO si European Liver Patients Association (ELPA) militeaza pentru ca guvernul sa asigure tuturor accesul la testare gratuita si tratament pentru a preveni raspandirea hepatitei. „Este timpul sa consideram hepatita ca pe o problema de sanatate publica, dar nu doar la nivel declarativ, ci prin actiuni concrete, cu rezultate pe termen lung”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

In Europa, 23 de milioane de cetateni sunt infectati cu virusul hepatitei, iar aproximativ 125.000 de cazuri grave provocate de boli care au legatura cu hepatita sunt raportate in fiecare an, cifra fiind in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu virusul hepatitei B, iar dintre acestia mai mult de 350 de milioane prezinta infectii cronice (pe termen lung) ale ficatului. Aproximativ 150 de milioane de persoane sufera de hepatita cronica C.

Mai multe informatii despre problema hepatitei puteti gasi pe: www.hep-index.eu, www.hepatitac.ro si www.hepato.ro.

Bianca Badescu

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.