Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Reflexoterapia, un ajutor in reglarea sistemului endocrin

1 ianuarie 2008
Share

V-ati intrebat probabil de ce uneori fara un motiv real aveti o stare de indispozitie. La serviciu lucrurile merg foarte bine, la fel si in sanul familiei, investigatiile dumneavoastra medicale s-au incadrat in limite normale… si totusi aveti o stare proasta inexplicabila, sunteti nervosi si incordati. Va ganditi la o multitudine de cauze, dar foarte rar la o tulburare in functia sistemului endocrin. Dar ce este sistemul endocrin?

Termenul endocrin indica secretia interna, direct in sange a unor substante biologic active – hormonii. Sistemul endocrin este subiectul unui mecanism reglator care are legaturi complexe cu sistemele nervos si imunitar si exercita efecte majore asupra cresterii, dezvoltarii si metabolismului la orice varsta. Sistemul endocrin, alaturi de sistemul nervos, este controlorul major al fluxului de informatii in organism, intre celule si tesuturi. Controlul endocrin reprezinta una dintre modalitatile de permanenta ajustare a organismului la variatiile mediului intern si conditiile ambientale.

Mecanismele fiziopatologice endocrine sunt legate de cantitatea, bioritmul secretor, calitatea hormonilor produsi sau a receptorilor pentru hormoni. Simultan opereaza si factori nehormonali: leziunile locale glandulare si dereglarile la distanta produse de agentul etiologic. Exista boli prin productie hormonala excesiva sau prin diminuarea productiei hormonale. Bioritmul hormonal alterat poate produce boli independent de cantitatea de hormoni secretati. Atat cantitatea, cat si bioritmul hormonal se modifica in functie de varsta si de nevoile organismului.

Reflexoterapia si tulburarile edocrine
Reflexoterapia este de un real folos in incercarea de reglare a activitatii glandelor endocrine, tinand cont ca sistemul endocrin este in stransa legatura cu starile emotionale si chiar cu comportamentul.
Dupa activarea talpii se vor lucra pentru rezultate optime atat sistemul nervos, cat si cel endocrin, in ordinea sistem nervos, apoi cel endocrin. Este recomandat ca zonele reflexe ale glandelor endocrine sa fie lucrate cu presiune simpla, si anume:
Zona reflexa a hipofizei – pe pulpa degetului mare de la picior, pe prima falanga; Zona reflexa a tiroidei – extremitatea distala a metatarsianului I pe fata plantara, pe „pernita” de sub degetul mare de la picior; Zona reflexa a suprarenalelor – zona de deasupra liniei articulare dintre metatarsienele 2, 3 si tarsiene, sub „pernuta” degetului mare, la aproximativ 1.5 latimi de deget spre interiorul talpii; Zona reflexa a pancreasului – sub linia diafragmului, predominant pe partea stanga; Zona reflexa a ovarelor/testiculelor – in centrul calcaiului. Corect efectuata, reflexoterapia nu are efecte adverse. Este indicata in special in perioadele de stres intens, de schimbari ale stilului de viata, in adolescenta, menopauza, dupa sarcina si in perioadele de convalescenta, pentru ca ajuta organismul sa-si adapteze functiile la noile necesitati. Contraindicatiile ei apar in cazul persoanelor cu boli cronice grave, cand trebuie cerut acordul medicului curant pentru aplicarea ei.

Remedii fitoterapeutice

De ajutor ne sunt si plantele medicinale, fitoterapia. Dintre acestea, cele mai cunoscute si usor de procurat sunt: galbenelele, papadia, talpa gastei, urzica, frunzele de dud, frunzele de afin. Am specificat frunze in cazul afinului si al dudului, deoarece fructele au efecte diferite fata de frunze. Se pot folosi sub forma de infuzie (ceaiuri), de tinctura sau capsule.

Ceea ce trebuie sa stim este ca efectele reflexoterapiei si ale fitoterapiei se instaleaza relativ lent, in decursul catorva saptamani, uneori chiar luni. Ele ne ajuta in cazul modificarilor tranzitorii si pentru o mai buna adaptare a organismului la variatiile mediului intern si ale conditiilor de viata. Acolo unde este diagnosticata o boala endocrina, acestea nu inlocuiesc tratamentul medicamentos, ci ajuta la imbunatatirea raspunsului organismului la tratament.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, unul din cinci locuitori ai Terrei sufera o disfunctie endocrina. Tulburarile in reglarea hormonala ca veriga in lantul de aparitie a bolii produc initial efecte functionale (metabolice si comportamentale) care sunt reversibile. Ulterior, acestea produc efecte tisulare care devin ireversibile. De aceea, si in acest caz trebuie sa acordam o atentie deosebita preventiei.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident medicina de recuperare,
Fiziokinetoterapeut, reflexoterapeut

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.