Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Psoriazis

17 noiembrie 2006
Share

Psoriazisul nu are inca leac dar efectele lui pot fi limitate daca este urmat sfatul medicului.

Din punct de vedere clinic boala se manifesta prin placi si/sau placarde de dimensiuni si forme variabile, pe un fond eritematos, acoperite cu scuame uscate, sidefii.

Din punct de vedere al debutului este de remarcat ca, in general, psoriazis este o boala aparuta la varste tinere, chiar la copii si mai rar la varsta a III-a. Ea are o evolutie capricioasa, cronica, cu exacerbari periodice, de cele mai multe ori nelegate de vreun factor declansant evident. Tendinta sa la recidive poate fi permanenta, boala „nevindecandu-se” toata viata.

BOALA NU AFECTEAZA ORGANELE INTERNE

Psoriazisul nu este o afectiune grava, in majoritatea cazurilor neexistand o afectare a unor organe interne sau fenomene generale. Exista foarte putine cazuri de psoriazis grav care altereaza starea generala a pacientului: psoriazis eritrodermic, psoriazis pustulos si psoriazis artropatic. Aceste forme clinice sunt rare si necesita o terapie complexa.

Localizarea leziunilor in psoriazis respecta in linii mari o serie de „reguli”: apar frecvent pe zonele de extensie (coate, genunchi), regiunea lombosacrata, fata anterioara a gambelor si cea posterioara a antebratelor. De asemenea, in pielea capului exista relativ frecvent leziuni. Leziunile de scalp nu produc modificari ale firelor de par, nu determina caderea acestuia si nu sunt pruriginoase.

Regiunile corpului mai putin afectate de psoriazis sunt: mucoasele (practic nu exista psoriazis al mucoaselor, cu exceptia psoriazisului glandului), fata si palmele. Uneori se pot observa leziuni in zone neobisnuite: plicile coatelor, genunchilor, interfesier, ombilical, inghinal, constituind asa numitul „psoriazis inversat”.

Exista si onicopatie psoriazica care este o afectare a unghiilor, uneori in lipsa leziunilor cutanate specifice, manifestata prin ingrosarea unghiei, tendinta la dezlipire de pe patul unghial, cu depozite laterale si o serie de depresiuni punctiforme la suprafata caracteristice acestei boli.

PSORIAZIS + STRES = RECIDIVA

Din punct de vedere al debutului trebuie remarcat un aspect particular observat la copii: aparitia bolii, sub forma unor elemente mici, punctiforme, ca niste picaturi („psoriazisul in pictura”), generalizate, in urma unor infectii acute ale cailor respiratorii superioare este un lucru extrem de rar la adulti. Boala poate recidiva daca sunteti supusi unor stari de stres, consumului de alcool sau folositi antiinflamatoare nesteroidiene.

Complicatiile psoriazisului pot fi considerate mai degraba forme clinice diferite: psoriazisul eritrodermic, pustulos, artropatic. Toate sunt forme de boala care pot surveni in cursul evolutiei unui psoriazis „banal” sau se pot instala de la inceput ca atare. Necesita un diagnostic corect si precoce, deoarece pot determina alterarea starii generale si alte complicatii.

In momentul de fata tratamentele in psoriazis nu vizeaza cauza (cauzele) deoarece acest lucru reprezinta inca o necunoscuta, ci se limiteaza la metode de indepartare a scuamelor si de limitare a eritemului tipic bolii. Exista o serie de tratamente „dure” de tipul: Metotrexat, Ciclosporina, Retinoizi ce rezolva pe perioade mai lungi problematica acestei boli, insa nu definitiv.

BOALA SE MANIFESTA SI LA VEGETARIENI

Alimentatia nu pare sa reprezinte o metoda de tratament, deoarece boala se manifesta si la vegetarieni „convinsi” dar si la cei cu o alimentatie echilibrata. Curele heliomarine s-au dovedit in majoritatea cazurilor benefice, foarte multi pacienti venind de la mare aproape „vindecati”.

Baza tratamentului o constituie metodele locale, adaptate de catre medic, de rezolvare a leziunilor si de mentinere a remisiunilor cat mai mult timp. Este absolut obligatoriu sa va prezentati la medicul specialist pentru a vi se pune diagnosticul corect de psoriazis si sa nu va tratati din proprie initiativa, deoarece medicatia locala nu este lipsita de efecte adeverse serioase.

In loc de concluzii

Se poate spune ca psoriazisul este:
inca o mica/mare enigma a medicinii moderne; in majoritatea cazurilor nu este o boala grava, ci numai inestetica; nu este contagioasa; nu este o infectie nici bacteriana, nici virala; necesita multa atentie din partea pacientului in ceea ce priveste tratamentul; este influentata in rau de consumul de alcool si de stres.
Dr. Popa Constantin Venerus
Medic primar dermato-venerologie
Medsana Bucharest Medical Center
www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.