Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Probleme cu vocea? Aflati explicatiile

7 noiembrie 2017
Share

Pe timp de iarna ne confruntam adesea cu pierderea vocii, o problema a corzilor vocale care nu mai vibreaza corect. In general, acest fenomen dispare in doua-trei zile. Daca persista insa mai mult de cinci zile, este necesar sa va consulte un medic specialist.

Daca ramaneti fara voce mai mult de o saptamana, corzile vocale ar putea fi serios afectate. Exista mai multe cauze, printre care nodulii sau polipii, granuloamele etc. Aceasta problema ar putea fi cauzata, de asemenea, de un edem local (umflarea permanenta a corzilor vocale), de unde si vocea ragusita. In cazul polipilor sau edemului este nevoie de o interventie chirurgicala urmata de un repaus vocal.

In plus, suprasolicitarea vocii cauzeaza inflamatia corzilor vocale. Din nou, este nevoie de o pauza pentru ca vocea sa se odihneasca.

Inamicii corzilor vocale

Aerul conditionat, fumatul, ceaiul, cafeaua, ciocolata, condimentele, alimentele prajite si bauturile racoritoare, toate acestea favorizeaza refluxul gastroesofagian si usuca gatul care devine iritat. Nu este recomandat in niciun caz sa beti ceai cald inainte de culcare. Medicul va prescrie in general medicamente antiinflamatoare pentru o perioada scurta de timp, de la doua la maximum cinci zile. Foarte indicat este sa apelati la un specialist ORL.

De ce sunt corzile vocale mai sensibile iarna

In acest sezon, infectiile precum rinofaringita sau laringita se pot agrava. Schimbarile bruste de temperatura, dintre interior si exterior, joaca, de asemenea, un rol deosebit de important. Toate acestea favorizeaza durerile in gat si vocea slabita. Este recomandat un tratament preventiv destinat intaririi sistemului imunitar, precum probioticele sau oligoelementele care ar putea ajuta in acest sens.

Ati ragusit rau? Poate fi o laringita

Inflamarea laringelui sau laringita este cea mai frecventa cauza a vocii ragusite. Ea survine in urma unei infectii ORL (raceala, angina pectorala) sau in urma unui efort vocal semnificativ. Anumite categorii profesionale, precum cantaretii sau profesorii, sunt mult mai vulnerabile. Solutia este tratamentul cu aerosoli sau cortizon. Puneti in camera in care dormiti un umidificator sau un bol cu apa pe calorifer si renuntati la tutun. Pentru a va proteja gatul, este foarte important sa consumati apa chiar si pe timp de iarna. De asemenea, aveti grija la cum respirati!

Tuse si voce stinsa dimineata

Daca experimentati aceste simptome dimineata, ar putea fi un efect al fumatului, care usuca si irita corzile vocale. De asemenea, refluxul gastroesofagian poate fi de vina, favorizat de tutun, alcool sau cafea. Din nou, medicul poate prescrie un tratament impotriva aciditatii gastrice.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.