Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cat de periculoase sunt intepaturile de insecte

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
19 august 2020
Share
Cat de periculoase sunt intepaturile de insecte

Cati dintre noi nu s-au confruntat de-a lungul timpului cu banala intepatura de insecta? De cele mai multe ori, astfel de intepaturi nu pun probleme serioase, insa exista situatii in care o muscatura de paianjen sau de capusa poate pune viata in pericol.

Pentru unele persoane, intepaturile de insecte trec de la sine si nu provoaca decat o simpla si usoara inflamatie locala, dar pentru cei mai putini norocosi, care au un teren alergic, o piscatura de acest gen poate fi extrem de neplacuta si invalidanta. Copiii, femeile insarcinate si varstnicii sunt categoriile cele mai predispuse la a face complicatii de la o banala muscatura de insecta. Intepaturile se manifesta de cele mai multe ori printr-o zona rosiatica si tumefactie locala (mai mult sau mai putin severa), ce poate fi dureroasa sau pruriginoasa.

Din pacate, exista persoane cu teren alergic care, in urma unei simple intepaturi, pot face reactii extrem de serioase si greu de tratat, cum este, de exemplu, socul anafilactic. Este o reactie destul de rara, dar poate pune viata in pericol daca nu se instituie rapid un tratament adecvat. De cele mai multe ori, apare in urma intepaturilor de albine, viespi sau de furnici.

Semne si simptome ale intepaturilor de insecta grave

Intepatura de tantar poate fi descrisa, in general, prin aparitia unei zone rosiatice, uneori inflamate, pe cand cea de paianjen este ceva mai suparatoare, inflamatia locala fiind mai pronuntata. Pe de alta parte, puricii sunt raspunzatori de muscaturi multiple, localizate una langa alta, de regula pe trunchi. Toate semnele care apar in urma intepaturii de insecte sunt cauzate de procesul inflamator care initial poate fi minor, pentru ca mai tarziu fie sa scada in intensitate, fie sa se agraveze.

Socul anafilactic, posibila reactie a intepaturilor de insecte

Acesta debuteaza cu tuse, senzatie de constrictie la nivelul gatului, sufocare, umflarea buzelor, a limbii si a pleoapelor. Ulterior, pacientul se simte ametit si poate prezenta chiar scaderea tensiunii arteriale si simptomatologie gastrointestinala. Orice persoana care acuza simptomatologia mentionata trebuie transportata imediat la spital in vederea instituirii tratamentului de urgenta pentru socul anafilactic.

Uneori, in urma intepaturii si secundar scarpinatului in zona respectiva, se poate ajunge la infectii locale mai mult sau mai putin grave. De exemplu, albina isi lasa acul in locul unde a intepat, acesta putand reprezenta un motiv in plus de infectie si inflamatie locala serioasa. Asadar, nu uitati sa adaugati in bagajul de concediu si produse care sa va protejeze impotriva intepaturilor de insecte.

Atentie la muscatura de capusa

Capusele sunt vectori de transmitere a numeroase boli la om. Acestea contin toxine care, in urma muscaturii, sunt eliberate in sangele gazdei. Astfel, capusa este principalul vector al bolii Lyme (Borrelioza Lyme). Trebuie avut in vedere faptul ca nu toate capusele sunt purtatoare de Borrelia. Capusa trebuie indepartata de pe piele, iar persoana in cauza trebuie sa se asigure ca au fost scoase atat corpul, cat si capul acesteia. Nu intotdeauna se poate realiza acest lucru, in acest caz fiind indicata vizita la medic si eventuala profilaxie impotriva Borreliozei.

Atentie si la intepaturile de albina, viespe si paianjen

La persoanele sensibile, intepaturile de albine, viespi sau paianjeni pot da o serie de tulburari serioase care necesita ingrijire medicala. Astfel: aparitia febrei, a frisonului, a gretii, varsaturilor si chiar a modificarilor pe hemoleucograma (anemie hemolitica, trombocitopenie). Atentie la muscatura paianjenului „vaduva neagra” care, initial, poate produce durere si edem local, urmate de aparitia crampelor abdominale acompaniate de greata, varsaturi si cefalee.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.