Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ce sunt celulele stem si cum le putem folosi?

6 ianuarie 2010
Share

In ultimul timp auzim si citim informatii legate de celulele stem sau de infiintarea Registrului Donatorilor de Celule stem. Ce sunt acestea si ce efecte ar putea avea in viitor asupra sanatatii noastre, aflati in cele ce urmeaza.

Celulele stem sunt celule universale ale organismului uman. Ele au potential de a se dezvolta in mai multe tipuri de celule specializate sau in tesut. Celulele stem embrionare sunt prelevate din sangele cordonului ombilical la nastere. Prelevarea nu este dureroasa si nu prezinta niciun fel de risc pentru mama si bebelus.

Cate tipuri de celule stem exista?

Exista mai multe tipuri de celule stem:
Celulele stem adulte, care se gasesc in maduva osoasa si se obtin prin tehnici chirurgicale invazive; Celulele stem embrionare, derivate din embrioni (de exemplu, oul fertilizat); Celulele stem embrionare prelevate din sangele cordonului ombilical. Diferenta intre cele doua tipuri de celule stem deriva atat din originea lor, cat si din capacitatea acestora de diferentiere. Celulele stem embrionare se pot transforma in aproape orice celula specializata, pe cand cele adulte se gasesc intr-un anumit organ, contribuind la inlocuirea celulelor din acel tesut si determinand astfel regenerarea sangelui.

Alternativa terapeutica si pentru afectiuni cardiace
In prezent, cercetatorii cauta modalitati de a dezvolta tesuturi cu importanta in tratamentul unor boli, cu punct de plecare celular, apoi de a transplanta aceste fragmente tisulare pacientilor. Teoretic, acest tip de transplant poate constitui o alternativa terapeutica si in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau hepatice.

Afectiunile care ar putea fi tratate prin celulele stem sunt boala Parkinson, diabetul, afectiunile cardiace, arsuri, boala Alzheimer, pierderea vederii, boala Crohn, boli genetice, cancere, precum si leziuni medulo-spinale.

Avantaje si dezavantaje
Un avantaj important al celulelor stem din sangele cordonului ombilical, in special al celor stocate in banci private, este disponibilitatea lor prompta. In cazul transplantului de maduva osoasa, timpul necesar pentru a obtine un transplant compatibil poate fi un factor crucial pentru pacientii cu afectiuni maligne agresive. Celulele stem din sangele cordonului ombilical pot fi disponibile pacientului in cateva zile, ceea ce permite initierea mai rapida a terapiei. Un alt avantaj este prelevarea lipsita de riscuri, intrucat este un proces tehnic simplu, rapid si usor, ce nu presupune niciun risc pentru mama si bebelus. In plus, exista o probabilitate scazuta de contaminare virala (s-a demonstrat stiintific ca celulele stem libere de contaminarea virala furnizeaza un avantaj semnificativ pentru pacientii care au nevoie de transplant).
Cel mai mare dezavantaj al celulelor stem din cordonul ombilical este reprezentat de numarul mic de celule stem din cauza volumului mic de sange existent in cordonul ombilical. Un dezavantaj il constituie si imposibilitatea de a repeta colectarea, dar si necunoasterea starii de sanatate a donatorului.

Cat timp pot fi conservate celulele stem?

Cercetarile sustin utilizarea celulelor stem congelate cel putin 20 de ani dupa procesare, datorita faptului ca stocarea celulelor se face la temperaturi de -196° Celsius, asigurand conservarea proprietatilor biologice. Cele mai recente studii au dezvaluit un lucru foarte interesant: celulele stem congelate lent si stocate in azot lichid sunt viabile pentru o perioada nedefinita de timp.

Pretul: intre 1 500 si 1 750 de euro pe 20 de ani
Costurile de procesare, examinare sau transport variaza intre 1 500 si 1 750 de euro, in functie de optiunea clientului, daca prefera sa plateasca suma integral sau in rate. Aceasta suma acopera in totalitate (fara alte costuri ascunse sau majorari viitoare) prelevarea, analizele necesare, transportul in conditii de maxima urgenta si siguranta, precum si stocarea pentru 20 de ani a unitatii recoltate de celule stem.

Este transplantul cu celule stem sigur?

In cazul transplantului cu celule stem din sangele de cordon ombilical, transplantul autolog (la acelasi individ), riscul de reject de grefa este nul. Totodata, riscul de a se transmite infectia este limitata. Se poate face si transplant alogen unei persoane compatibile (sora, frate, parinte) dar, din cauza testelor actuale, riscurile sunt limitate. Exista o serie de controverse privind riscul aparitiei cancerului, dar nu exista o metoda specifica in vederea determinarii riscului de aparitie a cancerului. De aceea, pacientul trebuie investigat periodic astfel incat, daca aceasta problema apare, sa fie rezolvata cat mai rapid.

Andreia Valter,
Director General Stem-Health Unirea

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.