Revista care te menține sănătos

Știri

Poate Facebook depista bolile de care suferiti?

Alin Claudiu Popescu; sursa: sciencedaily.com; sursa foto: journals.plos.org
26 iunie 2019
Share
Exclusiv online
Poate Facebook depista bolile de care suferiti?

De multe ori blamate, retelele de socializare pot avea un impact neasteptat in medicina. Practic, spun specialistii, modul de adresare pe Facebook poate arata de ce boli suferiti dumneavoastra sau cei dragi.

Diabetul, cancerul, anxietatea sau depresia pot fi depistate chiar inainte ca pacientul sa stie ca sufera de aceste boli. Totul cu ajutorul unei analize, care se bazeaza pe o serie de cuvinte-cheie, care le arata profesionistilor care sunt afectiunile de care suferim. Peste 1000 de persoane au participat la studiul Universitatii Penn Medicine and Stony Brook, SUA.

Depresia poate fi depistata cu 3 luni mai devreme decat intr-o clinica

Oamenii de stiinta au creat trei tipare de analiza. Primul, pentru limbajul folosit pe reteaua de socializare, al doilea care folosea date demografice, precum varsta si sexul, si al treilea care le combina pe cele doua anterioare.

Rezultatele arata ca 21 de conditii medicale pot fi descoperite folosind doar postarile de pe Facebook. Interesant este faptul ca depresia poate fi descoperita cu trei luni inainte de aparitia simptomatologiei clasice. Realizatorii studiului au dat publicitatii si cateva cuvinte-cheie care arata de ce afectiuni sufera o persoana. Daca este evident ca folosirea cuvintelor gen „pahar” sau „bautura” arata o problema cu alcoolul, altele nu par atat de usor de depistat.

Persoanele care folosesc des cuvintele „rugaciune” sau „Dumnezeu” au risc de 15 ori mai mare de a avea diabet, diagnosticat sau nu. Cuvintele „durere” sau „ajutor” pot fi un indicator pentru depresie, iar consumul de droguri poate fi depistat in cazul celor care folosesc apelative jignitoare si agresive, gen „prost”.

„Tinand cont ca retelele de socializare sunt adesea legate de alegerile, experientele de viata si starile prin care trece un om, aceste date pot oferi informatii suplimentare despre managementul diverselor afectiuni. Chiar daca cercetarile sunt la inceput, speram ca datele colectate din postari pot fi folosite pentru a informa pacientii despre afectiunile de care sufera”, a declarat coordonatorul studiului prof dr. Raina Merchant, director al Penn Medicine’s Center for Digital Health.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.