Revista care te menține sănătos

Știri

Picioarele reci pot creste riscul de gripa si raceala

22 ianuarie 2015
Share

Este acea perioada a anului in care nimic nu este mai confortabil decat o pereche de sosete calduroase de lana. Iar un nou studiu in domeniu sustine ca sosetele calduroase ne-ar putea scapa de gripa si raceala, de vreme ce picioarele reci cresc riscul de a ne imbolnavi.

Foarte multe persoane gazduiesc in nas agenti patogeni ce cauzeaza raceala, fara a avea insa niciun simptom. In momentul in care temperatura de la nivelul picioarelor scade, se produce o schimbare la nivelul intregului organism, iar nasul devine, astfel, rece. Asadar, creste posibilitatea dezvoltarii unei raceli.

Purtati sosete in casa!

Racirea picioarelor face ca vasele de sange din nas sa se contracte. Este o actiune-reflex de protectie ce incetineste pierderea de caldura din organism. Pielea capata culoarea alba, interiorul nasului si gatului devine si el alb, iar fluxul sangvin catre nas este redus. Raceala incetineste, de asemenea, miscarea cililor, firele de par din nas ce filtreaza murdaria si germenii si astfel virusului i se permite sa patrunda in organism. Statul in casa in picioarele goale ar putea creste riscul de imbolnavire. In cazul copiilor care ies afara si se joaca, nu este nicio problema, deoarece se misca continuu si au picioarele incalzite, insa daca stau in casa, trebuie sa poarte sosete. Un alt studiu recent a descoperit ca virusurilor care conduc la aparitia gripei le este mai usor sa se dezvolte la 33̊ C, temperatura intalnita, de obicei, in nari, fata de 37̊ C, temperatura din restul organismului.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.