Revista care te menține sănătos

Știri

Peste media europeană! 5% dintre români suferă de psoriazis

1 noiembrie 2019
Share
Peste media europeană! 5% dintre români suferă de psoriazis

Cu o prevalenţă de 5% a cazurilor de psoriazis, România se află cu mult peste media europeană, care este de doar 3%. Prezenţa ţării noastre în acest top neplăcut a fost dezbătută cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, eveniment organizat de Societatea Română de Dermatologie.

Cu această ocazie au fost prezentate datele preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România.

Psoriazisul nu este o boală contagioasă

Stigmatizarea socială și profesională a pacientului cu psoriazis este una dintre problemele majore, dezbătută de specialişti, care atrag atenţia că psoriazisul nu este o boală contagioasă. Comorbidităţile multiple şi implicaţiile severe la nivel psihosocial, profesional şi economic ar trebui să atragă mai mult atenţia asupra acestei boli, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit psoriazisul a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă.

La nivel mondial, datele arată că aproximativ 125 de milioane de persoane suferă de psoriazis. Din cauza mitului că psoriazisul este o afecţiune contagioasă, stigma socio-profesională asociată scade semnificativ calitatea vieții pacienţilor. Cu ocazia evenimentului, au fost prezentate date îngrijorătoare care arată că 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială”, 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive, iar unu din trei pacienţi a avut un gând suicidal într-un anumit moment. În plus, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual, în medie, între 3 şi 26 de zile de muncă.

„Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viață normală. De aceea, este foarte important ca acesta să se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul și, numai cu ajutorul său, pacientul poate să țină boala sub control. Tratamentul este administrat doar la recomandarea medicului, care constă de la tratamente locale până la cele mai noi soluții de tratament biologic. Iar prin vizitele regulate la medic și un stil de viața sănătos, constând într-o dietă echilibrată, mișcare, gestionarea stresului și o stare mintală pozitivă, leziunile pot dispărea și calitatea vieții pacientului nu este afectată”, a declarat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermato-venerologie, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.