Revista care te menține sănătos

Știri

Peste 400.000 de romani sufera de psoriazis

29 octombrie 2018
Share
Peste 400.000 de romani sufera de psoriazis

O afectiune complexa, cu multe boli asociate si cu manifestari care se regasesc dincolo de suprafata vizibila a pielii, psoriazisul afecteaza aproximativ 400.000 de romani si peste 125 de milioane de persoane din intreaga lume.

In acest context, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) trage un semnal de alarma cu privire la consecintele severe ale psoriazisului, in conditiile in care aceasta boala cronica, sistemica, afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii. „PSO, dincolo de piele – Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!” este campania SRD care transmite mesajul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si ca managementul adecvat al afectiunii este esential.

Pacientii cu psoriazis sunt discriminati si izolati

Gravitatea psoriazisului este confirmata si de statisticile internationale. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera aceasta boala ca fiind pe locul 5 in topul afectiunilor cronice netransmisibile, dupa diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii. Discriminate si izolate, persoanele cu psoriazis sunt stigmatizate, ceea ce le afecteaza atat viata sociala, cat si pe cea profesionala. Conform unor date puse la dispozitie de catre organizatori, 60% dintre pacienti sufera de episoade depresive, 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o „rusine sociala”, iar 62% dintre pacienti se confrunta cu probleme financiare din cauza bolii.

„Stigma asociata afecteaza viata pacientilor pe toate planurile, psihologic, social, dar si profesional. Acestia ajung sa resimta rusine, furie, ingrijorare si jena si, potrivit unui studiu efectuat in Marea Britanie, 1 din 3 pacienti a avut la un moment dat un gand suicidal. In plus, jumatate dintre ei sunt discriminati la locul de munca, iar absenteismul duce la un impact puternic la nivel economic in societate. Statisticile sunt ingrijoratoare si ne arata cat de important este sa avem grija ca acesti oameni sa aiba o viata absolut normala si sa fie integrati in societate”, a declarat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societatii Romane de Dermatologie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.