Revista care te menține sănătos

Știri

O proteina ar putea semnaliza riscul de recidiva a cancerului la ficat

24 mai 2016
Share

Cercetatorii au descoperit o proteina care se afla in stransa legatura cu recidivele cancerului si cu supravietuirea redusa in cazul pacientilor care sufera de cancer la ficat. Proteina se numeste p62, iar studiul a fost publicat in Cancer Cell.

Expertii sustin ca tesutul hepatic care ramane dupa indepartarea tumorii si care prezinta un nivel ridicat al proteinei p62 reduce rata de supravietuire. Astfel, proteina ar fi un biomarker al recidivei cancerului.

Nivelul proteinei p62 indica posibilitate de recidiva

In acest moment, este nevoie de noi modalitati de a detecta si preveni cancerul la ficat, mai ales ca simptomele apar, de cele mai multe ori, in ultimele stadii ale bolii. Pentru studiu, cercetatorii au testat tesutul hepatic non-canceros colectat de la pacientii care au fost supusi unui tratament pentru a elimina complet tumorile hepatice. Au limitat studiul la carcinomul hepatocelular, cea mai comuna forma de cancer la ficat in cazul adultilor. Dintre cele 121 de de probe testate, 79 au fost pozitive in ceea ce priveste prezenta proteinei p62. Analiza a demonstrat ca pacientii cu un nivel inalt al acestei proteine prezentau posibilitate de recidiva.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.