Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care pot duce la aparitia starii de anxietate

6 septembrie 2013
Share

Anxietatea este o stare afectiva care ne face sa ne simtim tulburati, confuzi, sa experimentam simptome precum bufeuri sau ingrijorare cronica si sa nu ne putem concentra asupra niciunui alt lucru. Majoritatea oamenilor dau vina pe problemele existente in familie, pe cele de la serviciu sau pe lipsa banilor. Aceasta neliniste permanenta isi lasa adanc amprenta asupra vietii sociale, iar transpiratia, tremurul, starea de greata sau lesin sunt mai mult decat prezente.

Dar daca aceasta stare ar putea fi cauzata de anumite alimente consumate? Ei bine, da, este posibil ca anxietatea sa aiba cauze de ordin culinar. Iata cateva alimente care intretin si sporesc aceasta stare.

 

  •  Cofeina

Consumul de cofeina v-ar putea afecta temperamentul. Efectele secundare ale cofeinei includ aparitia palpitatiilor, tremurului, tulburarilor de somn si, implicit, a anxietatii. In plus, daca sunteti sensibili la cofeina, chiar si o ceasca v-ar putea „scoate din circuit”. In loc sa consumati bauturi pe baza de cofeina, incercati sa beti mai multa apa, cafea decofeinizata si evitati bauturile energizante, unele dintre ele fiind echivalentul a cinci cesti de cafea. Apelati la ceaiurile din plante, mai ales ca vremea s-a racit.

 

  • Sarea

Consumul excesiv de sare creste tensiunea arteriala, fortand inima sa lucreze mai greu. Astfel, organismul elibereaza hormonul numit adrenalina, si iata cum se instaleaza starea de tensiune continua. Pentru a adauga o anumita aroma mancarurilor, folositi anumite ierburi, consultati intotdeauna ambalajele produselor pe care le cumparati si adaugati cat mai putina sare atunci cand gatiti.

 

  • Preparatele fast-food

Alimentele bogate in grasimi si zaharuri reprezinta un pericol si pot contribui chiar si la aparitia problemelor de natura mentala. Dieta unei persoane trebuie sa includa fructe si legume si cereale integrale pe care, cu cat le veti consuma mai mult, cu atat veti fi mai putin anxiosi. Incercati sa gatiti acasa, sa mancati supe si ciorbe, si nu uitati de legume. Renuntati la pizza si la alte alimente care va pot afecta starea. In loc sa va cumparati cartofi prajiti de la fast-food, gatiti-va acasa cartofi la cuptor cu un strop de ulei de masline, mult mai sanatosi si gustosi.

 

  • Zaharul

Zaharul contine fructoza care produce o crestere a nivelului de cortizol, hormonul stresului. In plus, zaharul da dependenta, lucru demonstrat si de catre cercetatorii de la Universitatea Princeton, Statele Unite ale Americii, care sugereaza ca, in cazul sobolanilor de laborator carora li se dadea sa manance zahar, se instala dependenta cand acesta era eliminat. Reduceti consumul de zahar, incercati alimentele sarace in grasimi si indulcitorii naturali.

 

  •   Alcoolul

Poate veti crede ca vinul va poate ajuta sa va relaxati, insa adevarul este ca nu o va face. Alcoolul determina organismul sa elibereze adrenalina, ceea ce face ca inima sa bata mai repede. Anxietatea se instaleaza si apare deshidratarea. Daca totusi vinul va face cu ochiul, incercati sa-l amestecati cu sifon, insa pentru a va relaxa, mai indicat ar fi sa incercati yoga sau meditatia.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: Bodyandsoul.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.