Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta flexitariana, aliatul articulatiilor flexibile

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
3 decembrie 2018
Share
Dieta flexitariana, aliatul articulatiilor flexibile

Afectiunile osteoarticulare ne creeaza aproape tuturor probleme, de la o anumita varsta. Alaturi de artroze, exista afectiuni ce se pot manifesta si la persoane mai tinere, cum sunt poliartrita reumatoida sau spondilita ankilopoetica.

Daca originea si cauzele acestor boli sunt inca subiect de discutie, un lucru este foarte clar: inflamatia este mediatorul principal al simptomelor care chinuie pacientul. Durerea este cel mai frecvent simptom, scazand substantial calitatea vietii acestuia. Din pacate, desi medicina a progresat in multe domenii, nu ofera inca solutii radicale si lipsite de efecte adverse pentru durerea osteoarticulara. In aceste conditii, oare ar putea ajuta alimentatia?

Aproape vegetariana, dar echilibrata si eficienta

In ultimul timp, s-a vorbit des despre alimentele antiinflamatoare si despre rolul pe care il pot avea in acest context. Mai recent, se discuta faptul ca o dieta de tip flexitarian ar fi cea mai buna pentru managementul pacientului cu problemele mentionate. Este vorba despre o dieta vegetariana in care se consuma rar, eventual doar doua-trei zile pe saptamana, cate o portie de carne, preferabil de peste. Mici grupuri de pacienti care au urmat acest model de dieta par a evolua multumitor, dar este dificil de stabilit deocamdata in ce masura au contribuit alimentele ca atare sau efectul placebo.

Antiinflamatoare naturale cu puteri vindecatoare

Beneficiile dietei flexitariene

Dieta flexitariana are, fara doar si poate, avantaje vizibile. In primul rand, alimentele de origine vegetala sunt foarte bogate in elemente antioxidante si cu actiune antiinflamatoare. Vitamina C, de exemplu, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali. Cand vine vorba despre fructele oleaginoase, acestea aduc nu numai vitamina E (ea insasi cu rol trofic si antioxidant), ci si grasimi sanatoase, nesaturate, unele continand acizi grasi Omega-3. Studiile au aratat in mod clar ca acestia combat inflamatia. De aceea, in regimul flexitarian antiartritic isi gaseste loc si carnea de peste. Aceasta este bogata in Omega-3 cu catena lunga (EPA si DHA), ce intervine in ameliorarea starii generale a pacientului.

Obezitatea, pericol pentru articulatii

secundara_dieta_flexitariana

Kilograme in minus, articulatii sanatoase

Persoanele cu artrita beneficiaza si de valoarea calorica relativ redusa a unei diete flexitariene. Ca orice alta dieta bazata pe cereale integrale, leguminoase si vegetale, toate bogate in fibre, ea aduce un numar modest de calorii, deci, de cele mai multe ori, ajuta persoana sa scada in greutate. Este bine cunoscut faptul ca o greutate normala sau macar pierderea catorva kilograme este de real folos, scazand, astfel, suprasolicitarea articulatiilor. De retinut ca acest tip de regim alimentar trebuie sa excluda grasimile trans, prezente in alimentele intens procesate, mancarurile tratate termic exagerat, mai ales la caldura uscata, deoarece in acestea se formeaza produsi proinflamatori de tipul produsilor finali de glicozilare avansata.

De asemenea, trebuie sa contina cat mai putin zahar adaugat (inclusiv sub forme mai putin rafinate, cum sunt siropul de artar, de orez, de cocos, de agave, miere etc.) si proteina animala.

Sfatul specialistului

Pentru ca pacientul sa nu simta constrangeri dietetice excesive, dieta lasa loc liber si unor mici „greseli”, din cand in cand, pornindu-se de la ideea ca, pentru a fi eficienta, trebuie sa fie urmata pe termen foarte lung.

Tinem sa subliniem ca oricate beneficii ar aduce aceasta dieta intregului organism, ea nu tine locul medicatiei. Ea o completeaza, o ajuta sa actioneze si, eventual, in timp, va lucra in favoarea pacientului, permitand o scadere a cantitatilor de medicamente care tin boala sub control. Doar medicul pacientului cu artrita este in masura sa stabileasca cand si daca starea pacientului sau permite acest lucru si ce schimbari dietetice sunt necesare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.