Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce sa mancati pentru o vedere fara probleme

14 decembrie 2012
Share

Afectiunile oculare reprezinta o problema de sanatate serioasa la nivel mondial, avand in vedere ca doar in America peste 21 de milioane de persoane se confrunta cu diverse probleme de vedere. Desi exista boli grave impotriva carora preventia nu poate face mare lucru, exista si afectiuni a caror aparitie poate fi impiedicata daca urmam anumite reguli, prima dintre ele fiind schimbarea regimului alimentar, in principal bazat pe alimente bogate in luteina, acizi grasi Omega-3 si licopen, compusi despre care s-a dovedit stiintific ca pot reduce cu 25% riscul de degenerarea maculara.

Iar beneficiile nu se opresc aici…

Atunci cand mancam sanatos, acest lucru se vede in primul rand in starea de sanatate. Organismul este in stransa legatura cu ceea ce mancam, asadar aveti grija sa consumati doar alimente proaspete, bogate in vitamine si alte elemente esentiale bunei functionari a corpului. Acest dicton se aplica si in cazul afectiunilor oculare, care apar tocmai din lipsa anumitor minerale si vitamine pe care nu le consumam sau asimilam in mod corespunzator. Am aflat care sunt cele mai importante sase alimente pentru o vedere impecabila. Sa le descoperim impreuna!

 

Legumele de culoare verde contin antioxidanti care protejeaza celulele

Luteina si zeaxantina, continute de legumele cu frunze de culoare verde (varza, spanac, broccoli, laptuci, loboda etc.), sunt antioxidanti esentiali care protejeaza si mentin celulele sanatoase, actionand ca niste ochelari de soare „pe interior”, dupa spusele Dr. Judy Caplan, dietetician si purtator de cuvant al Academiei Americane de Nutritie. Totodata, aceste legume sunt bogate in vitamina A, numita si vitamina-regina a ochilor.

 

Stridiile, surse importante de zinc

Oamenii de stiinta au descoperit ca deficientul de zinc poate afecta serios vederea, asadar incercati sa consumati cat mai multe alimente bogate in acest mineral. Stridiile, homarul, somonul, carnea de vita sau chiar laptele sunt surse importante de zinc si pot intarzia aparitia cataractei.

 

Caise delicioase pentru ochi sanatosi

Aceste fructe sunt o sursa bogata de beta-caroten si licopen, ambele carotenoizi, care pot contribui la mentinerea unei bune sanatati oculare. Odata patrunse in organism, aceste substante sunt transformate in vitamina A, impiedicand degradarea celulelor si a tesuturilor, inclusiv cele de la nivelul ochilor.

 

Cartofii dulci, bogati in vitaminele A si C

„Este foarte important sa consumam cele cinci porti de fructe si legume zilnic, atat pentru sanatatea interioara, cat si pentru a ne mentine in forma”, afirma Elisa Zied, autoarea unei carti de succes in domeniul nutritiei. O atentie speciala trebuie acordata alimentelor bogate in vitaminele A si C, printre care se numara cartofii dulci si morcovii, care protejeaza vederea si cresc acuitatea vizuala, in special pe timp de noapte. In plus, aceste alimente sunt ideale deoarece furnizeaza nutrienti importanti care taie pofta de mancare.

 

Zinc, luteina si acizi grasi Omega-3: pe toate le gasim in ou

Ouale sunt o alta sursa importanta de zinc, nu la fel de bogate in acest nutrient precum legumele verzi, insa mai eficiente din punct de vedere al gradului de absorbtie, pentru ca detin si alte substante nutritive, precum luteina si acizii grasi Omega-3. Studiile au descoperit ca acesti antioxidanti sunt mai bine asimilati de corp daca mancam oua.

 

Germenii de grau – inamicii afectiunilor oculare

Vitamina E poate intarzia aparitia degenerescentei maculare si poate scadea riscul de cataracta, arata cercetarile in domeniu. Primele alimente in topul celor mai bogate surse de vitamina E sunt germenii de grau, urmate de migdale, semintele de floarea-soarelui, untul de arahide si cartoful dulce.

 

 

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.