Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Modificarile prostatei dupa 40 de ani

17 aprilie 2014
Share

Prostata este un organ musculo-glandular de forma unei sfere, cu diametrul de 3 cm, care inconjoara portiunea initiala a uretrei masculine. Aceasta este formata din trei lobi: unul central, ce inconjoara uretra si din care ia nastere adenomul de prostata, si doi lobi periferici care se pot transforma malign (adenocarcinomul de prostata).

Prostata secreta un lichid cu aspect laptos, care se varsa in portiunea prostatica a uretrei, de obicei in timpul actului sexual. Ca urmare a localizarii ei, prostata predispune la afectiuni ce pot afecta vezica urinara si rinichii. Exista trei tipuri de afectiuni ale prostatei: prostatita – poate fi cauzata de bacterii si se poate trata cu antibiotice; adenomul de prostata – este de obicei apanajul barbatilor peste 50 de ani; neoplasmul de prostata – apare din lobii laterali.

 

Inflamatia prostatei: simptome

Simptomele sunt: febra, dureri in spate si cresterea frecventei urinarilor. Aceste simptome apar la forma acuta a bolii si sunt cele mai obisnuite probleme legate de prostata ale barbatilor tineri. Cateodata, culturile de bacterii sunt negative, deoarece infectiile organismului cu astfel de bacterii sunt ocazionale, dar pot fi organisme similare cu bacteriile, cum sunt mycoplasma sau chlamydia. Noi teste pot determina care dintre aceste microorganisme sunt cauza problemelor de prostata, iar tratamentul se va aplica in consecinta.

Stimularea indelungata a secretiei de testosteron duce la cresterea prostatei in jurul varstei de 50 de ani. In aceasta situatie sunt 60% dintre barbatii de 60 de ani si 80% dintre barbatii de 80 de ani.

 

Hipertrofia de prostata sau adenomul de prostata

Modificarile prostatei dupa 40 de aniSe manifesta prin cresterea in dimensiuni a prostatei. Ca urmare, pacientul prezinta jena la urinare, urinari frecvente (de obicei nocturne), senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Hiperplazia prostatei duce la stagnarea urinei in vezica urinara si la aparitia de infectii urinare repetate. Uneori, din cauza efortului la urinare, pot aparea diverticulii vezicali. Staza urinei in vezica duce, in timp, la afectare renala cu aparitia insuficientei renale cronice. Tratamentul adenomului de prostata se face medicamentos, cu medicamente ce reduc volumul prostatei, sau chirurgical in cazul in care terapia nu da rezultate.

 

Cancerul de prostata (neoplasmul)

Este cea mai redutabila afectiune a prostatei. Pentru screeningul acestei afectiuni se recomanda efectuarea PSA si PSA free. In cazul valorilor peste limita normalului, completata si cu examenul urologic (prostata dura cu stergerea santului median), se recomanda efectuarea punctiei biopsice in 6 cadrane, cu trimiterea fragmentelor de tesut la examen histopatologic. Odata neoplasmul confirmat, se impune interventia chirurgicala sau tratamentul specific cu citostatice sau hormoni. Urmarirea evolutiei ulterioare se face in tandem: medic urolog – specialist oncolog.

 

Cancerul de prostata: diagnostic

Determinarea PSA (antigenul specific prostatic) este utila nu doar pentru screeningul cancerului de prostata, ci si pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostata (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie), dar si pentru monitorizarea eventualelor recurente. PSA este un marker specific si mai sensibil decat alti markeri ai prostatei (fosfataza acida prostatica), avand o acuratete mai mare si in monitorizarea tratamentului si a recurentelor cancerului.

Determinarea PSA si PSA free se realizeaza din sange, fara cerinte speciale, luandu-se in calcul factorii de care sunt dependenti. Rezultatele necesita interpretarea unui medic specialist in context clinic. Valori crescute ale PSA apar in cancerul de prostata, prostatite si hipertrofia benigna de prostata.

 

Dr. Gabriela Pasescu
Medic primar medicina generala

Centrul Medical Academica

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.