Revista care te menține sănătos

Prevenție

Memoria. Pastreaz-o vie!

2 noiembrie 2017
Share

Intreaga noastra viata, indiferent unde ne aflam, nu poate fi conceputa fara memorie. Problemele de memorie sunt unele dintre cele mai frustrante in ritmul alert al vietii cotidiene, care ne cere sa memoram numeroase informatii zilnic. Dificultatile de concentrare au devenit un simptom relativ comun la persoanele active, fara afectiuni majore, care traiesc in conditii de stres.

Memoria este procesul cognitiv superior care consta in fixarea, pastrarea si reactualizarea informatiilor. Aceasta este o functie foarte complexa a inteligentei. Cu o informatie data, ea poate sa faca patru tipuri de operatii distincte: observarea, conservarea, amintirea, recunoasterea.

Factori care influenteaza memoria
Memoria este influentata de actiunea mai multor factori. Factorii pe care-i cunoastem ii putem clasifica in doua grupe:
Factorii subiectivi (care tin de individ) includ: starea de sanatate, starea de oboseala/odihna, foamea, setea, confortul, atentia, motivatia, vointa etc. Factorii obiectivi tin de caracteristicile materialului de memorat si caracteristicile ambiantei (lumina, zgomotul, temperatura etc.). Memoria este un proces psihic, dar ea se bazeaza pe o componenta organica, pe conexiunile dintre celulele nervoase, care realizeaza retelele neuronale. Acestea comunica intre ele cu ajutorul unor substante numite neurotransmitatori. De aceea, pentru o memorie buna trebuie sa avem grija de conditiile pe care le oferim propriilor noastre celulele nervoase.

Mancati sanatos si nu va privati de somn!
Se stie ca tesutul nervos este foarte sensibil la lipsa de oxigen si la nivelul glucozei din sange. Spre deosebire de alte tesuturi, creierul uman nu functioneaza „pe datorie”, deci pentru o functie optima el are nevoie de conditii optime. De aceea este necesar sa avem o alimentatie corecta, sa facem ori de cate ori avem posibilitatea miscare in aer liber, sa renuntam la fumat. Depresia, suprasolicitarea, privarea de somn sunt cauze frecvente care duc la tulburarile de memorie. De aceea, este foarte important ca oricat de incarcat ar fi programul nostru sa nu renuntam la orele de somn.

Prevenirea si tratamentul excesului ponderal, diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, dislipidemiilor este obligatorie, deoarece acestea se asociaza cu afectiuni cerebrovasculare care adeseori sunt implicate in mecanismele tulburarilor de memorie. Pentru a ameliora metabolismul cerebral, in perioadele de suprasolicitare se pot folosi extracte de ginkgo biloba, rozmarin, vitamine si minerale.

Memorarea si concentrarea
Perioadele lungi de suprasolicitare, de stres si de privare de somn pot afecta uneori ireversibil capacitatea de memorare si de concentrare, pentru ca, sa nu uitam, trebuie facuta distinctie, mai ales in cazul copiilor, intre problemele de memorie si problemele de concentrare. Putem avea o memorie foarte buna, dar sa nu fim in stare sa ne concentram asupra materialului de memorat. Mentineti o atitudine pozitiva, o minte clara, adoptati un stil de viata cat mai putin stresant si memoria va fi mai eficace pentru ca atentia si capacitatea de concentrare vor fi mai bune.

Invatarea, „antrenament” pentru memorie
Procesul de invatare rapida si eficienta este doar un atu pe care o super-memorie le poate oferi celui care stie cum sa si-o dezvolte. Ceea ce trebuie sa stim este ca memoria nu este doar un dar al naturii, ea poate fi „antrenata” si „protejata”.
Pentru ca memoria sa ne ajute pe termen cat mai lung, trebuie sa invatam activ in mod sistematic intreaga viata si sa percepem invatatul ca pe un proces natural, fascinant, interesant, nu ca pe o corvoada. Studiile arata ca persoanele care obisnuiesc sa desfasoare activitati stimulatoare pentru memorie, o mentin mai bine si timp mai indelungat, iar declinul cognitiv care se poate instala este mult limitat. Deci, faceti zilnic un mic exercitiu de memorie, cititi ceva interesant!

Cum putem invata mai usor?
Pentru a memora mai usor si pe termen lung un material, o informatie, este bine sa facem conexiuni, sa ne organizam informatia, sa intelegem ideea de baza. Impartiti materialul de memorat in mai multe parti. Intotdeauna vom pleca de la simplu la complex si nu invers. Sa nu ignoram nicio clipa ca memoria trebuie sustinuta si prin alte procese psihice cum sunt: atentia, concentrarea, motivatia. Se crede ca sunt necesare aproximativ 8 secunde de concentrare asupra unei informatii pentru a fi procesata si integrata in centrul memoriei. Stim cu totii ca ceea ce ne place si consideram ca ne aduce foloase este mai usor de memorat, de aceea motivatia este foarte importanta.

Sfaturi utile
De multe ori nu retinem o informatie pentru ca in acel moment nu o percepem ca fiind mai importanta decat ceea ce ne „ocupa gandurile”. De cate ori nu uitam unde am lasat cheile cand am intrat in casa, unde am lasat stiloul, ochelarii si unde am pus toate acele acte in care am facut ieri ordine? Aceasta se intampla nu pentru ca avem probleme cu memoria, ci pentru ca in timp ce faceam aceste lucruri ne gandeam la altceva.
Un mic truc ca sa nu vi se mai intample sa uitati aceste mici amanunte este sa incercati sa va stabiliti o rutina, un loc in care sa asezati de fiecare data un lucru astfel incat sa-l gasiti usor. Nu este o rusine sa ne notam in agenda lucrurile si evenimentele importante. Din contra, este un mod prin care salvam timp, diminuam stresul, suntem eficienti. Secretul agendei este insa organizarea prioritatilor. Uitarea este un mod de protectie a creierului. Ce s-ar intampla daca ne-am aminti zilnic tot ce ni s-a intamplat rau in viata, tot ce am facut de cand aveam cateva zile?! Creierul nu este un imens calculator, ci o structura vie, in continua evolutie. Cand trebuie sa ne ingrijoram?
Exista situatii cand problemele de memorie sunt ingrijoratoare si ar trebui sa ne faca sa mergem la medic pentru ca pot fi semnele de debut ale unei boli. Este recomandat controlul medical la persoanele ale caror familie observa si probleme ale gandirii si/sau rationamentului. Problemele de memorie afecteaza viata de zi cu zi, iar cei mai expusi sunt pacientii cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli cardiace, traumatisme cerebrale in antecedente, persoanele peste 65 ani.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare,
Medicina fizica si balneologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.