Revista care te menține sănătos

Prevenție

Masuri care se impun in caz de prediabet

26 august 2014
Share

Prediabetul apare in momentul in care nivelul de zahar din sange este mai mare decat nivelul normal, insa nu indeajuns de mare pentru a fi clasificat drept diabet de tip II. Fara a lua masurile de precautie indicate, intr-o perioada de 10 ani sau chiar mai putin, prediabetul se poate transforma in diabet de tip II. In acelasi timp, daca aveti prediabet pot deja incepe sa apara probleme in ceea ce priveste inima si sistemul circulator.

 Totusi, exista si o veste buna. Prediabetul poate reprezenta o oportunitate de a va imbunatati sanatatea, pentru ca schimbarile la nivelul stilului de viata in ceea ce priveste alimentatia, activitatea fizica si asa mai departe pot normaliza nivelul zaharului din sange.

Prediabetul: simptome

Cel mai adesea, prediabetul nu prezinta semne sau simptome. Anumite pete inchise la culoare care apar pe piele ar putea sugera aparitia diabetului. Zonele care pot fi afectate sunt gatul, axilele, coatele, genunchii si articulatiile. Printre simptome se mai pot numara urinarea frecventa, oboseala, senzatia de sete, vederea incetosata etc. Daca prezentati aceste simptome, trebuie sa va adresati medicului specialist. De asemenea, daca sunteti supraponderali, aveti peste 45 de ani, sunteti inactivi, aveti istoric familial, ati dezvoltat diabet gestational, suferiti de hipertensiune arteriala, suferiti de sindromul ovarelor polichistice, dormiti mai putin de sase ore pe noapte sau mai mult de noua ore, ati putea avea prediabet.

Aflati care sunt cauzele prediabetului

Cauza exacta a prediabetului nu este cunoscuta, desi cercetatorii au descoperit cateva gene legate de rezistenta la insulina. Kilogramele in plus ar putea fi, de asemenea, o cauza a prediabetului, dar si carbohidratii. Persoanele care sufera de prediabet nu proceseaza glucoza in mod corect. In timpul digestiei, zaharul ajunge in fluxul sangvin si cu ajutorul insulinei este apoi absorbit in celulele organismului pentru a le da energie. Insulina este un hormon care provine de la pancreas, o glanda situata in spatele stomacului.

 Atunci cand mancati, pancreasul secreta insulina in sange. Pe masura ce insulina circula, permite zaharului sa patrunda in celule. Insulina reduce cantitatea de zahar din sange. Cu cat nivelul de zahar scade, scade si secretia de insulina. Cand apare prediabetul, acest proces are loc in mod necorespunzator, zaharul se acumuleaza in sange, ca urmare a faptului ca pancreasul nu mai produce suficienta insulina.

Complicatiile care pot aparea

Progresul prediabetului in diabet de tip II poate prezenta consecinte grave. Printre acestea, amintim hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, bolile de rinichi, pierderea vederii, piciorul diabetic etc. Schimbarile la nivelul stilului de viata, dar si anumite medicamente pot fi benefice in caz de prediabet. Unele studii recente au aratat ca un somn odihnitor noaptea ar putea reduce rezistenta la insulina. Cel putin 7 ore pe noapte ar fi benefice. Scortisoara, ginsengul, armurariul sau stevia ar putea fi la fel de benefice.

 

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Mayoclinic.org 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.