Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Leziunile de la nivelul umerilor Sindromul coafei rotatorilor

14 septembrie 2009
Share

Leziunile de la nivelul umarului sunt dificil de tratat din mai multe motive. Primul ar fi solicitarea umarului odata cu fiecare miscare a bratului, situatie ce presupune accentuarea durerii si posibila agravare a leziunii deja existente. Un al doilea motiv ar fi ca articulatia umarului este mai putin stabila decât majoritatea celorlalte articulatii. Articulatia umarului are putine ligamente, iar cele existente sunt relativ mici. Majoritatea stabilitatii care exista la nivelul umarului este conferita de coafa rotatorilor.

Coafa rotatorilor mentine stabilitatea dinamica a umarului
Coafa rotatorilor este alcatuita din patru muschi ce inconjoara articulatia umarului, asemanator unei mansete: supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular. Muschiul subscapular exercita o actiune de compresie la nivelul capului humeral si, in anumite pozitii, o miscare de rotatie interna. Infraspinosul si rotundul mic realizeaza rotatia externa a bratului. Acesti patru muschi actioneaza ca o unitate, mentinand stabilitatea dinamica a umarului.

Suprasolicitarea si traumatismele, posibile cauze
Miscarile repetitive si suprasolicitarea, alaturi de variatiile individuale ale anatomiei umarului, traumatismele, pot genera leziuni la nivelul coafei rotatorilor.

La tineri, acest sindrom apare cel mai frecvent din cauza unui traumatism, a suprasolicitarii sau a unui dezechilibru muscular. La varstnici, principala cauza este uzura cronica si degenerarea, care predispun la rupturi.

Acest sindrom apare frecvent la bratul dominant. El este cel mai des diagnosticat la persoanele a caror munca presupune ridicarea repetata si sustinuta a bratului peste 30 de grade fata de linia orizontala (zugravi, sudori, macelari, croitori, atleti). Aceasta boala este de doua ori mai comuna in randul barbatilor decat la femei. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de durere, slabiciune in membrul superior afectat si limitarea amplitudinii de miscare a umarului.

Cum diagnosticam coafa rotatorilor?
1. Anamneza trebuie sa cuprinda un istoric medical complet, insistandu-se asupra profesiei persoanei in cauza si a activitatilor recreative desfasurate.
2. Examinarea clinica a umarului incepe cu inspectia regiunii in cauza, pentru a decela eventuale deformari, cicatrici, edeme sau scaderi a masei musculare (atrofie). Apoi articulatia umarului si toate grupele musculare din zona respectiva sunt palpate pentru a localiza durerea.
3. Examinari paraclinice
Radiografiile din incidenta laterala si axilara sunt importante in evaluare, pentru evidentiera unor depuneri de calciu in articulatie, boli ale oaselor sau ale articulatiei. Daca simptomele nu dispar dupa 3-6 saptamani de terapie clasica, alte metode imagistice se pot dovedi utile. RMN-ul detecteaza un spectru larg de afectiuni, de la degenerare pana la ruptura partiala sau totala.

Stretching si exercitii de intarire pentru recuperare
In timpul fazei acute a sindromului coafei rotatorilor tratamentul conservator presupune repaus al umarului, aplicare de gheata local (15 minute de 3-4 ori pe zi) si administrare de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Scopul tratamentului este reducerea durerii si inflamatiei si restabilirea functiei normale a umarului. Un program supravegheat de stretching si exercitii de intarire destinate cresterii amplitudinii miscarii sunt deosebit de folositoare pentru reluarea functionalitatii umarului. Tratamentul chirurgical trebuie luat in considerare in cazul bolnavilor care nu prezinta nicio ameliorare dupa 3 luni de terapie agresiva sau raman cu anumite dizabilitati la nivelul umarului.
Intertitlu: Diagnosticarea incorecta, principala complicatie
Cea mai importanta complicatie a sindromului coafei rotatorilor apare atunci cand ruptura coafei nu este diagnosticata corect. Simptomele dureroase persista in acest caz pana cand structurile lezate sunt reparate chirurgical.
O alta complicatie apare in cazul aplicarii unui tratament inadecvat. Daca bratul este imobilizat mai mult timp intr-o esarfa, bolnavul poate dezvolta „umarul inghetat”, cu o limitare serioasa de mobilitate. Circa 4% dintre rupturile coafei rotatorilor genereaza o boala articulara (artropatie) a umarului.

Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843.

Nota pentru articolul «Leziunile de la nivelul umerilor Sindromul coafei rotatorilor»:4.60/ 5 (5 voturi)

1 comentariu pentru articolul “Leziunile de la nivelul umerilor Sindromul coafei rotatorilor”

  1. R**u**v** spune:

    Cam trei luni am avut dureri de umar sting pe care le simteam mai ales noaptea prin somn; umarul imi era intepenit, trosnea la miscare , era redusa mult mobilitatea si amplitudinea miscarilor -ma incomoda . Am luat putin tratament cu un unguent cu diclofenac si nu mai stiu ca pastile si am decis sa ma recuterez prin exercitii fizice simple pe care sa le fac zilnic si a dat rezultat.
     Si acum trosneste umarul, dar dorm noaptea si cind merg pe strada sunt atenta sa imi balansez bratul inainte si inapoi pentru ca totdeauna am mers tinind bratele cam fix pe linga corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate

Politica de confidențialitate