Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Leziunile de la nivelul umerilor: sindromul coafei rotatorilor

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
28 octombrie 2020
Share
Leziunile de la nivelul umerilor: sindromul coafei rotatorilor

Leziunile de la nivelul umărului sunt dificil de tratat din mai multe motive. Primul ar fi solicitarea umărului odată cu fiecare mișcare a brațului, situație ce presupune accentuarea durerii și posibila agravare a leziunii deja existente. Un al doilea motiv ar fi că articulația umărului este mai puțin stabilă decât majoritatea celorlalte articulații. Articulația umărului are puține ligamente, iar cele existente sunt relativ mici. Majoritatea stabilității care există la nivelul umărului este conferită de coafa rotatorilor.

Coafa rotatorilor menține stabilitatea dinamică a umărului

Coafa rotatorilor este alcătuită din patru mușchi ce înconjoară articulația umărului, asemănător unei manșete: supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular. Mușchiul subscapular exercită o acțiune de compresie la nivelul capului humeral și, în anumite poziții, o mișcare de rotație internă. Infraspinosul și rotundul mic realizează rotația externă a brațului. Acești patru mușchi acționează ca o unitate, mențînând stabilitatea dinamică a umărului.

Suprasolicitarea și traumatismele, posibile cauze

Mișcările repetitive și suprasolicitarea, alături de variațiile individuale ale anatomiei umărului, traumatismele, pot genera leziuni la nivelul coafei rotatorilor.

La tineri, acest sindrom apare cel mai frecvent din cauza unui traumatism, a suprasolicitării sau a unui dezechilibru muscular. La vârstnici, principala cauza este uzura cronică și degenerarea, care predispun la rupturi. 

Acest sindrom apare frecvent la brațul dominant. El este cel mai des diagnosticat la persoanele a căror muncă presupune ridicarea repetată și susținută a brațului peste 30 de grade față de linia orizontală (zugravi, sudori, măcelari, croitori, atleți). Această boală este de două ori mai comună în rândul bărbaților decât la femei. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de durere, slăbiciune în membrul superior afectat și limitarea amplitudinii de mișcare a umărului.

Cum diagnosticăm coafa rotatorilor?

1. Anamneza trebuie să cuprindă un istoric medical complet, insistîndu-se asupra profesiei persoanei în cauză și a activităților recreative desfășurate.
2. Examinarea clinică a umărului începe cu inspecția regiunii în cauză, pentru a decela eventuale deformări, cicatrici, edeme sau scăderi ale masei musculare (atrofie). Apoi articulația umărului și toate grupele musculare din zona respectivă sunt palpate pentru a localiza durerea.
3. Examinări paraclinice
Radiografiile din incidența laterală și axilară sunt importante în evaluare, pentru evidențierea unor depuneri de calciu în articulație, boli ale oaselor sau ale articulației. Dacă simptomele nu dispar după 3-6 săptămâni de terapie clasică, alte metode imagistice se pot dovedi utile. RMN-ul detectează un spectru larg de afecțiuni, de la degenerare până la ruptură parțială sau totală.

Stretching și exerciții de întărire pentru recuperare

În timpul fazei acute a sindromului coafei rotatorilor tratamentul conservator presupune repaus al umărului, aplicare de gheață local (15 minute de 3-4 ori pe zi) și administrare de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Scopul tratamentului este reducerea durerii și inflamației și restabilirea funcției normale a umărului. Un program supravegheat de stretching și exerciții de întărire destinate creșterii amplitudinii mișcării sunt deosebit de folositoare pentru reluarea funcționalității umărului. Tratamentul chirurgical trebuie luat în considerare în cazul bolnavilor care nu prezintă nicio ameliorare după 3 luni de terapie agresivă sau rămân cu anumite dizabilități la nivelul umărului.

Diagnosticarea incorectă, principala complicație

Cea mai importantă complicație a sindromului coafei rotatorilor apare atunci când ruptura coafei nu este diagnosticată corect. Simptomele dureroase persistă în acest caz până când structurile lezate sunt reparate chirurgical.
O altă complicație apare în cazul aplicării unui tratament inadecvat. Dacă brațul este imobilizat mai mult timp într-o eșarfă, bolnavul poate dezvolta „umărul înghețat”, cu o limitare serioasă de mobilitate. Circa 4% dintre rupturile coafei rotatorilor generează o boală articulară (artropatie) a umărului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.