Afectiuni ale sistemului osos

Leziunile de la nivelul umerilor Sindromul coafei rotatorilor

luni, 14 septembrie 2009
Share

Leziunile de la nivelul umarului sunt dificil de tratat din mai multe motive. Primul ar fi solicitarea umarului odata cu fiecare miscare a bratului, situatie ce presupune accentuarea durerii si posibila agravare a leziunii deja existente. Un al doilea motiv ar fi ca articulatia umarului este mai putin stabila decât majoritatea celorlalte articulatii. Articulatia umarului are putine ligamente, iar cele existente sunt relativ mici. Majoritatea stabilitatii care exista la nivelul umarului este conferita de coafa rotatorilor.

Coafa rotatorilor mentine stabilitatea dinamica a umarului
Coafa rotatorilor este alcatuita din patru muschi ce inconjoara articulatia umarului, asemanator unei mansete: supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular. Muschiul subscapular exercita o actiune de compresie la nivelul capului humeral si, in anumite pozitii, o miscare de rotatie interna. Infraspinosul si rotundul mic realizeaza rotatia externa a bratului. Acesti patru muschi actioneaza ca o unitate, mentinand stabilitatea dinamica a umarului.

Suprasolicitarea si traumatismele, posibile cauze
Miscarile repetitive si suprasolicitarea, alaturi de variatiile individuale ale anatomiei umarului, traumatismele, pot genera leziuni la nivelul coafei rotatorilor.

La tineri, acest sindrom apare cel mai frecvent din cauza unui traumatism, a suprasolicitarii sau a unui dezechilibru muscular. La varstnici, principala cauza este uzura cronica si degenerarea, care predispun la rupturi.

Acest sindrom apare frecvent la bratul dominant. El este cel mai des diagnosticat la persoanele a caror munca presupune ridicarea repetata si sustinuta a bratului peste 30 de grade fata de linia orizontala (zugravi, sudori, macelari, croitori, atleti). Aceasta boala este de doua ori mai comuna in randul barbatilor decat la femei. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de durere, slabiciune in membrul superior afectat si limitarea amplitudinii de miscare a umarului.

Cum diagnosticam coafa rotatorilor?
1. Anamneza trebuie sa cuprinda un istoric medical complet, insistandu-se asupra profesiei persoanei in cauza si a activitatilor recreative desfasurate.
2. Examinarea clinica a umarului incepe cu inspectia regiunii in cauza, pentru a decela eventuale deformari, cicatrici, edeme sau scaderi a masei musculare (atrofie). Apoi articulatia umarului si toate grupele musculare din zona respectiva sunt palpate pentru a localiza durerea.
3. Examinari paraclinice
Radiografiile din incidenta laterala si axilara sunt importante in evaluare, pentru evidentiera unor depuneri de calciu in articulatie, boli ale oaselor sau ale articulatiei. Daca simptomele nu dispar dupa 3-6 saptamani de terapie clasica, alte metode imagistice se pot dovedi utile. RMN-ul detecteaza un spectru larg de afectiuni, de la degenerare pana la ruptura partiala sau totala.

Stretching si exercitii de intarire pentru recuperare
In timpul fazei acute a sindromului coafei rotatorilor tratamentul conservator presupune repaus al umarului, aplicare de gheata local (15 minute de 3-4 ori pe zi) si administrare de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Scopul tratamentului este reducerea durerii si inflamatiei si restabilirea functiei normale a umarului. Un program supravegheat de stretching si exercitii de intarire destinate cresterii amplitudinii miscarii sunt deosebit de folositoare pentru reluarea functionalitatii umarului. Tratamentul chirurgical trebuie luat in considerare in cazul bolnavilor care nu prezinta nicio ameliorare dupa 3 luni de terapie agresiva sau raman cu anumite dizabilitati la nivelul umarului.
Intertitlu: Diagnosticarea incorecta, principala complicatie
Cea mai importanta complicatie a sindromului coafei rotatorilor apare atunci cand ruptura coafei nu este diagnosticata corect. Simptomele dureroase persista in acest caz pana cand structurile lezate sunt reparate chirurgical.
O alta complicatie apare in cazul aplicarii unui tratament inadecvat. Daca bratul este imobilizat mai mult timp intr-o esarfa, bolnavul poate dezvolta “umarul inghetat”, cu o limitare serioasa de mobilitate. Circa 4% dintre rupturile coafei rotatorilor genereaza o boala articulara (artropatie) a umarului.

Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843.

Nota pentru articolul «Leziunile de la nivelul umerilor Sindromul coafei rotatorilor»:5.00/ 5 (1 vot)
tonica
2009-09-14T00:00:00+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena