Revista care te menține sănătos

Știri

Inteligenta artificiala de la Google poate prezice riscul de deces

20 iunie 2018
Share
Inteligenta artificiala de la Google poate prezice riscul de deces

Inteligenta artificiala (IA) continua sa uimeasca! Specialistii de la Google au dezvoltat o IA capabila sa prezica cu o acuratete de 95% riscul de deces al unui pacient, la 24 de ore de la internarea in spital! Dar cum este posibil acest lucru?

Pentru a reusi o asemenea predictie, imposibil de realizat de catre un medic, inteligenta artificiala foloseste date noi sau vechi, precum varsta, sexul, etnia, rezultatele analizelor de laborator sau semnele vitale ale pacientului. Ceea ce face acest sistem atat de special este ca poate citi si analiza si date ale pacientilor ce pot fi stocate in diverse formate pe computere (ex. PDF-uri) sau chiar notite scrise de mana pe fise medicale.

google ai

Programul prezice perioada pe care o va petrece un pacient in spital

Toate aceste date sunt apoi analizate de catre IA, care formuleaza o predictie referitoare la riscul de deces al pacientului (un exemplu poate fi vazut in grafic). Programul nu prezice doar riscul de deces, ci si riscul de reinternare pentru urmatoarele 30 de zile, dar si perioada pe care o va petrece un pacient in spital.

Inteligenta artificiala a fost dezvoltata de Google, in colaborare cu Universitatea din San Francisco, Universitatea de Medicina Stanford si Universitatea de Medicina din Chicago (toate din SUA). Pentru testarea sistemului au fost folosite datele a peste 200.000 de adulti. In privinta acuratetii, Google sustine ca inteligenta artificiala a obtinut urmatoarele scoruri, in conditiile in care 1.00 este considerat un scor perfect: 0.86 predictie pentru perioada petrecuta de pacienti in spital, in conditiile in care metodele traditionale au obtinut scorul de 0.76; 0.95 este predictia IA Google pentru decesul pacientului internat, in timp ce metodele clasice au obtinut doar 0.86; in privinta posibilitatii de reinternare, programul dezvoltat de Google a obtinut 0.77, iar metodele traditionale doar 0.70.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.