Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Insuficienta renala acuta: cauze si tratament

10 august 2016
Share

Insuficienta renala acuta reprezinta incetarea brusca a functionarii rinichilor. Rinichii au rolul de a indeparta substantele nefolositoare, sa mentina echilibrul apei, sarii si al altor minerale din sange.

Atunci cand rinichii nu mai functioneaza apare o acumulare de substante nocive, fluide si elecroliti. Aceasta acumulare poate fi fatala, in unele cazuri. 

Care sunt cauzele insuficientei renale acute?

Insuficienta renala acuta are trei cauze majore, precum:

• O scadere brusca si grava a fluxului sanguin de la nivelul rinichilor. Pierderea masiva de sange, un traumatism sau o infectie severa pot sa scada fluxul sanguin al rinichilor. In plus, deshidratarea poate, de asemenea, sa afecteze rinichii.

• Lezarea cauzata de medicamente sau infectii. Cele mai multe persoane nu au probleme atunci cand iau anumite medicamente. Insa, persoanele cu boli cronice mai grave pot avea o afectiune mai grava a rinichilor. Unele dintre aceste medicamente includ antibioticele, medicamentele pentru durere (antiinflamatoare), unele medicamente pentru hipertensiunea arteriala.

• Un blocaj brusc ce impiedica excretia urinii, precum pietrele, tumorile, traumatismele sau marirea prostatei.

Factorii de risc 

Printre factorii de risc ai insuficientei renale acute se numara:

• Varsta inaintata

• Asocierea unor afectiuni cronice, precum boli ale ficatului sau rinichilor, diabetul, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca sau obezitatea.

Care sunt simptomele insuficientei renale acute?

Simptomele insuficientei renale acute includ:

• Cantitatea mica sau absenta urinii

• Umflarea picioarelor si a mainilor

• Lipsa poftei de mancare

• Greata si varsaturi

• Confuzie, anxietate si somnolenta

• Durere la nivelul mijlocului (intr-o parte sau in ambele parti ale coloanei vertebrale) 

Cum este diagnosticata?

De cele mai multe ori, insuficienta renala acuta este diagnosticata in spital, atunci cand ajungeti pentru o alta cauza. In urma analizelor de sange, medicul va poate intreba in legatura cu medicamentele pe care le luati si simptomele pe care le aveti, pentru a diagnostica aceasta afectiune.

Analizele de sange si urina indica modul in care functioneaza rinichii. Acestea pot indica nivelul normal sau nu al sodiului, potasiului si al calciului. In cazul suspectarii insuficientei renale acute, se poate efectua o ecografie (ultrasunete pentru a vedea structura rinichilor). 

rinichi secundCum este tratata insuficienta renala acuta?

Tratamentul insuficientei renale acute variaza si depinde de cauza. De exemplu, daca aceasta este cauzata de medicamente, medicul va decide oprirea si inlocuirea acestora.

In plus, se va incerca eliminarea produsilor de excretie, pentru a preveni acumularea acestora, prin intermediul dializei. Aceasta procedura presupune conectarea la un aparat ce inlocuieste functionarea rinichilor pana la vindecarea acestora.

Dieta joaca un rol important in vindecarea insuficientei renale acute. Aceasta presupune limitarea aportului de sodiu, potasiu si fosfor. Medicul va va indruma in acest sens.

Tratamentul insuficientei renale acute dureaza intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de cauza si severitate. In cele mai multe cazuri, rinichii se recupereaza complet. Insa, uneori, acestia sufera deteriorari permanente, ce favorizeaza aparitia insuficientei renale cronice.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.