Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Hemoroizii: cum ii tratam acasa si cum pot fi preveniti

22 septembrie 2017
Share

Hemoroizii reprezinta un manunchi de vene situat la nivelul anusului si al rectului inferior, ce se poate intinde si umfla dupa o anumita presiune exercitata la acest nivel. Hemoroizii pot fi situati in interior sau in exterior. Nu reprezinta o afectiune grava, insa, uneori, pot determina durere, mancarime sau sangerare.

Dieta joaca un rol important in prevenirea hemoroizilor. Adoptati o dieta bogata in fibre si asigurati-va ca mesele si gustarile sunt alcatuite din fructe, legume, nuci si cereale integrale. Evitati consumul de carne si alimente procesate. Daca nu puteti avea o astfel de dieta, puteti lua anumite medicamente ce inmoaie scaunul. Evitati laxativele, deoarece acestea pot cauza diaree si irita si mai mult venele inflamate.

Cum putem trata hemoroizii acasa?

Exista mai multe metode de tratament, atat naturiste, cat si medicale. Iata ce puteti face acasa pentru tratarea hemoroizilor:

  • Evitati statul pe scaun mai mult de patru ore incontinuu. Daca este necesar, faceti pauza. La fiecare ora, ridicati-va si faceti cativa pasi timp de cinci minute. O perna moale asezata pe scaun va poate face sa va simtiti mai confortabil si sa amelioreze durerea si presiunea hemoroizilor.
  • Introduceti vaselina in anus, pentru a usura scaunul si pentru a ameliora durerea.
  • Folositi creme speciale pentru hemoroizi, pentru a reduce durerea si mancarimea.
  • Nu va scarpinati, deoarece acest lucru inrautateste situatia. Venele inflamate devin si mai iritate, pielea din jur se lezeaza, mancarimea se intensifica. In schimb, puteti aplica o crema cu hidrocortizon 1% la exteriorul anusului si o compresa rece. Cremele pentru hemoroizi pot reduce, de asemenea, mancarimea.
  • Pentru durere, evitati ibuprofenul si aspirina, ce favorizeaza sangerarile.
  • Mentineti igiena intima riguroasa si evitati frecarea zonei cu sapun, ce poate intensifica iritatia.
  • Nu va fortati sa aveti scaun. Asezati-va pe toaleta pentru cinci minute si, daca nu puteti avea scaun, incercati mai tarziu. Atunci cand stergeti zona, faceti miscari blande. Daca hartia igienica este iritanta, incercati sa folositi servetele umede pentru copii. Sau puteti spala zona cu apa si sapun si s-o lasati sa se usuce in mod natural.
  • Daca este necesar sa aveti o activitate ce pune presiune, asigurati-va ca aveti o respiratie corecta. Intr-o astfel de actiune, cele mai multe persoane tind sa nu respire, insa acest lucru duce la agravarea simptomelor hemoroizilor.

secundara hemoroiziCum puteti preveni hemoroizii?

O dieta sanatoasa si un stil de viata corespunzator sunt necesare pentru a preveni aparitia hemoroizilor si pentru a ameliora simptomele. Exercitiile fizice regulate sunt importante, de asemenea, in special daca aveti un loc de munca sedentar. Acestea mentin greutatea corporala sau ajuta la reducerea acesteia, amelioreaza constipatia si cresc tonusul muscular. Totodata, obiceiurile sanatoase de eliminare a scaunului ajuta la prevenirea hemoroizilor. Folositi toaleta imediat cand simtiti nevoia si nu amanati.

Beti cel putin opt pahare de apa pe zi. Daca aveti o viata foarte activa sau daca va petreceti timpul in caldura, este necesar sa beti chiar mai multa apa. Monitorizati cantitatea de sodiu pe care o ingerati zilnic. Sarea in exces duce la retentia de fluide, ce duce la umflarea venelor, inclusiv a hemoroizilor. Discutati cu medicul inainte de a lua orice fel de supliment alimentar sau medicament, deoarece unele dintre acestea va pot agrava simptomele in loc sa le amelioreze.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.