Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Picioare umflate? Care sunt cauzele

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 septembrie 2023
Share
Picioare umflate? Care sunt cauzele

Umflarea gleznelor și picioarelor poate avea numeroase cauze. Atunci când spunem că avem gleznele sau picioarele umflate, ne referim la o creștere a lor în dimensiune, o acumulare de lichid în țesuturi (denumită și edem limfatic).

Totuși, această umflare poate apărea din mai multe motive, chiar și din cauza mersului pe jos, a încălțămintei necorespunzătoare etc. Factorii ce cauzează picioare umflate determină și umflarea gleznelor sau invers.

Picioarele umflate sunt, de obicei, un simptom al unei probleme ce stă la bază, iar în unele cazuri, această umflare a picioarelor ar putea sublinia o problemă medicală ce trebuie imediat tratată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Diolex comprimate. Contribuie la menţinerea unei circulaţii adecvate şi susţine sănătatea venelor şi a capilarelor.

Picioare umflate – posibile cauze

Picioare umflate din cauza unor complicatii ale sarcinii

Umflarea gleznelor și picioarelor este normală în timpul sarcinii. Dar umflarea bruscă sau excesivă a picioarelor ar putea fi un semn de preeclampsie, o afecțiune gravă în care hipertensiunea arterială și pierderile de proteine prin urină se dezvoltă după săptămâna 20 de sarcină. Dacă prezentați o umflare severă și alte simptome, precum dureri abdominale, dureri de cap, urinare frecventă, greață, vărsături, tulburări de vedere, trebuie să mergeți neapărat la medicul specialist.

Picioare umflate cauzate de un accident

Un prejudiciu adus gleznei poate conduce la apariția umflaturii. Cel mai comun prejudiciu este luxatia care apare în momentul în care ligamentele gleznei sunt întinse dincolo de limitele normale. Pentru a reduce umflarea, evitați mersul pe jos, utilizați gheață, înfășurați glezna cu bandaje de compresie și țineți piciorul ridicat pe un scaun. Dacă durerea nu se ameliorează, cereți sfatul specialistului.

picioare umflate

Limfedemul, de vină pentru picioarele umflate

Edemul limfatic sau limfedemul reprezintă o acumulare de lichid în exces la nivelul țesuturilor din cauza funcționarii incorecte a țesutului limfatic sau după îndepărtarea ganglionilor limfatici. Limfa este un lichid bogat în proteine care se deplasează în mod normal de-a lungul unei rețele extinse de vase limfatice. Este filtrat prin intermediul ganglionilor limfatici, distrugând bacteriile. Atunci când există o problemă cu vasele sau ganglionii limfatici, circulația lichidului poate fi blocată. Netratată, acumularea de limfă afectează vindecarea rănilor și conduce la apariția infecțiilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar AquaSlim, de la Naturalis. Datorită combinaţiei de zinc, crom şi a celor 9 extracte din plante are o acţiune complexă, ajutând la pierderea în greutate, la detoxifiere şi la eliminarea excesului de apă din organism.

Legătura dintre infecții și picioare umflate

Umflarea picioarelor poate fi un semn de infecție. Persoanele cu neuropatie diabetică sunt mult mai expuse riscului de infecții. Dacă suferiți de diabet, este important să oferiți o atenție sporită picioarelor deoarece leziunile nervilor slăbesc senzația de durere, în timp ce problemele picioarelor pot progresa rapid.

picioare umflate,

Picioare umflate, cauzate de cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot opri fluxul de sânge de la inimă către picioare și pot produce umflături. Cheagurile de sânge pot fi atât superficiale, cât și profunde (tromboză venoasă profundă). Cele profunde blochează venele importante ale picioarelor și pot pune viată în pericol deoarece pot călători către inimă sau plămâni. Dacă aveți un picior umflat, durere sau febră și o schimbare a culorii piciorului afectat, contactați imediat medicul.

Picioare umflate din cauza bolilor de inimă, ficat sau rinichi

Uneori, picioarele umflate ar putea semnala una dintre aceste probleme. Gleznele care se umflă seara ar putea fi un indiciu în ceea ce privește retenția de apă ca urmare a insuficienței cardiace. Bolile de rinichi pot fi, de asemenea, una dintre cauze. Când rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în organism.

Bolile hepatice afectează producerea de albumină ce împiedică sângele să se scurgă din vasele de sânge în țesuturile înconjurătoare. Ca urmare a gravitației, lichidul se acumulează mai mult în picioare și glezne, dar se poate acumula, de asemenea, în zona abdomenului și pieptului. Dacă umflarea este acompaniată de alte simptome, precum oboseală, lipsa poftei de mâncare, mergeți să vă vadă un medic.

Picioare umflate, ca efect secundar al medicamentelor

Printre efectele secundare ale medicației se numără și picioarele umflate. Printre aceste medicamente se numără hormonii, precum estrogenul întâlnit în contraceptive, și testosteronul; un anumit tip de medicamente împotriva hipertensiunii arteriale; corticosteroizii; antidepresivele și medicamentele pentru diabet. Dacă suspectați că umflarea picioarelor este cauzată de medicamentele prescrise, adresați-vă medicului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.