Stiri

Fumatul intarzie menopauza si creste riscul de cancer mamar

duminica, 13 noiembrie 2011
Share

Cercetatorii Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Hong-Kong au descoperit ca tutunul produce tulburari specifice aparatului reproducator feminin, cum ar fi dereglari ale ciclului menstrual, intarzierea menopauzei cu unul sau doi ani comparativ cu femeile nefumatoare, cresterea riscului de infertilitate si, in cel mai rau caz, posibilitati crescute de aparitie a cancerului de col uterin sau a celui mamar.

Risc de avort in randul gravidelor

In randul femeilor gravide, fumatul poate produce complicatii ale sarcinii, nasterea prematura, avort spontan, cresterea intarziata a fatului, moartea subita a nou-nascutului, chiar posibilitatea ca cel mic sa devina fumator cand va creste.

Timp de doi ani, cat a durat studiul, au fost urmarite 274 de femei cu o medie de varsta de 35 de ani, care au devenit dependente de tutun de la 18 ani si care fumau 14 tigari zilnic.

In cadrul programului persoanele au fost consiliate si ajutate sa renunte la fumat, iar cele mai grele momente au fost acelea in care interactionau cu ceilalti fumatori. Au existat si alte obstacole, precum stresul, consumul de alcool ori cafea.

Cristina Ionescu

Sursa: www.salud.es

#tags   \  
tonica
2017-05-10T17:45:54+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc