Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Fierul si cuprul, scutul imbatabil impotriva anemiei!

19 octombrie 2011
Share

Corpul uman are nevoie zilnic de anumite substante nutritive pentru a contracara efectele nocive din mediul inconjurator si pentru buna functionare a metabolismului. Aceste substante esentiale includ: carbohidrati, proteine, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cuprul si fierul sunt doua dintre aceste minerale care, daca nu sunt absorbite eficient prin aport alimentar, trebuie introduse in organism prin intermediul suplimentelor nutritive.

O cantitate insuficienta de fier si cupru poate favoriza aparitia anemiei, afectiune specifica femeilor la varsta reproductiva si copiilor cu varste cuprinse intre 0-5 ani.

Anemia reprezinta, de cele mai multe ori, un semn al unei deficiente de fier (in peste 90% dintre cazurile de anemie), caracterizata prin incapacitatea de a mai produce hemoglobina, substanta care asigura transportul oxigenului de la plamani catre toate celulele corpului. In consecinta, celulele nu vor mai primi o cantitate suficienta de oxigen, instalandu-se o stare patologica numita hipoxie, ce poate avea manifestari precum iritabilitate, oboseala prelungita, ameteli, dureri de cap, slabiciune, dar si lezari severe la nivelul sistemului nervos, care pot lasa sechele pentru tot restul vietii.

Incidenta anemiei este mare in mai toate tarile lumii (in special daca tarile respective sunt mai putin dezvoltate socio-economic), asa cum este si cazul Romaniei, unde 30-40% dintre copiii cu varste intre 10 si 14 luni sufera de anemie feripriva carentiala, cu posibile implicari asupra velocitatii cresterii.

 

Cauze care duc la aparitia anemiei feriprive

Orice reducere a aportului de fier sau cresterea pierderilor pot duce la deficit de fier, situatie specifica atat in cazul copiilor mici, cat si pentru femeile insarcinate sau cu menstruatii abundente. Cauzele sunt variate:

  • Alimentatia artificiala prelungita cu lapte de vaca;
  • Alimentatia cu exces de fainoase;
  • Prematuritatea;
  • Gemelaritatea;
  • Diversificarea alimentara tardiva;
  • Cauze intestinale de malabsorbtie.

 

Semne clinice ale anemiei

Toti acesti factori pot duce la instalarea anemiei feriprive, ale carei semne clinice constau in: tegumente palide, somnolenta, transpiratii, retard psihomotor, par uscat, friabil, tahicardie, stomatita si, rareori, hepatosplenomegalie (cresterea in volum a ficatului si a splinei). Deficienta de cupru poate duce la leucopenie (scaderea drastica a numarului de globule albe din sange), boli ale sistemului nervos central, retard mintal, tulburari vasculare si osteoarticulare, calvitie etc.

 

Importanta fierului si a cuprului in organism

Fierul este vital pentru organismul viu, fiind esential in procese metabolice diverse, transportul de oxigen, sinteza ADN-ului. Cuprul, pe de alta parte, este esential in procesul de sinteza a colagenului, in absorbia fierului si in metabolismul vitaminei C. In acest mod, cuprul devine un agent activ ce sustine sanatatea pielii, fanerelor (par, unghii), arhitectura tisulara in general si a articulatiilor.

 

Surse naturale de fier si cupru

In afara de suplimentele alimentare, microelementele fier si cupru se regasesc in mod natural in alimente. De exemplu, fierul se afla in proportie de 28/100 grame in scoici fierte, dar si in procente mai mici in taratele de grau, ficatul de pui sau miel, pudra de cacao, semintele de susan, patrunjel, galbenus, coacaze negre, stafide, alune etc.

Cuprul este necesar in doza de 1mg/zi si se regaseste in: nuci, miere de albine (contraindicata la sugari), grau incoltit, cereale integrale, ficat, rinichi, crustacee, leguminoase, ciocolata neagra.

 

Cum prevenim deficitul de fier si cupru si instalarea anemiei?

Este necesara sublinerea importantei profilaxiei corecte inca din viata prenatala in ceea ce priveste fierul.

  • Se va cauta sistematic carenta martiala (deficit de fier in intregul organism) la gravida in luna 5-6 de sarcina;
  • La sugarii alimentati artificial, diversificarea va fi facuta la cel putin 4 luni, prin adaugarea in supa de zarzavat a carnii mixate, legumelor verzi, galbenusului si, la 7 luni, a ficatului de pasare;
  • Copiii nascuti prematur sau cei nascuti din mame anemice sau cu hemoragii la nastere vor primi o profilaxie sistematica incepand de la varsta de 2 luni cu 1 mg/kg/zi in primul an de viata.

Odata instalat, deficitul acestor minerale se compenseaza cu suplimente alimentare, care pot fi gasite in orice farmacie, dar trebuie sa tineti cont ca acestea trebuie recomandate de catre medicul specialist in urma evaluarilor clinice.

 

Recomandarea specialistului pentru pacientii cu anemie

Exista in zilele noastre o invazie de suplimente alimentare, ceaiuri si „leacuri” de tot felul. Sfatul medicului in cazul instalarii anemiei este sa nu se administreze nimic din proprie initiativa, dar mai ales minorilor aflati in grija lor pentru care au totala responsabilitate, fara acordul medicului de specialitate!

 

 

Text: Paula Rotaru

Consultant: Dr. Any-Marie Drollinger,

Medic primar pediatru,

www.doctorany.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.