Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

COLICI

22 noiembrie 2006
Share

Colicile pot fi intilnite la diferite organe ale corpului cum ar fi: apendice, intestine, vezica biliara, rinichi. Ele se manifesta prin dureri acute, puternice, care apar intermitent, adica perioadele de accentuare a durerii alterneaza cu perioade de linistire a durerii. Aceste dureri se datoreaza contractiilor muschilor organelor respective.

Avind in vedere organul la care se intilneste, exista mai multe tipuri de colici:

COLICI ABDOMINALE

Se intilneste in infectiile intestinului subtire si gros, in indigestii, dupa mese copioase. De obicei dupa varsaturi sau eliminarea de gaze, colicile inceteaza. Cel mai frecvent colicile abdominale se intilnesc la sugari.

Colica apendiculara

Afectiune care consta in jena dureroasa in partea dreapta a abdomenului care dupa citeva ore sau zile se transforma in durere puternica, durere care se accentueaza prin apasarea abdomenului in regiunea respectiva. Concomitent apar si simptome precum greturile, varsaturi, febra, stare generala precara.Primele ingrijiri constau in: repaus la pat, comprese reci sau punga cu gheata pe locul dureros, hrana constind in supe, sucuri de fructe, ceaiuri. Se recomanda prezentarea la spital.

COLICI BILIARE

Apare ca urmare a contractiei muschilor vezicii biliare sau a cailor biliare (cauzele pot fi un calcul biliar sau/si o infectie biliara). Acest tip de colica se intilneste la virsta adulta (mai ales la femei) si este favorizata de alimentatie (mincaruri grase, oua, smintina, sarmale) asociata cu oboseala fizica, stari nervoase, suparari, emotii puternice, etc. In general colica se instaleaza brusc, la citeva ore dupa masa (in special dupa cea de seara), de cele mai multe ori noaptea si consta in durere puternica situata la nivelul ficatului, sub coastele din partea dreapta.

Durerea este insotita de agitatie, frisoane si adesea febra tranzitor, greturi si varsaturi, la inceput bolnavul varsind alimente, apoi un lichid galben si amar (bila).

Uneori colica biliara este urmata de o coloratie subicterica conjuctivala si urina hipercroma pasagera.Primele ingrijiri: in colica si in primele zile dupa aceasta dieta va fi lichida (ceai, compot, supa de zarzavat), fara alimente colecistochinetice de genul oualor, maionezei, smintinei, ciocolatei, a rintasurilor, fara tigari si cafea. S-a observat ca sint bine tolerate fructele, legumele, carnea slaba.
Tratamentul medicamentor consta in administrarea de anticolinergice degenul Scobutil, Lizadon, antispastice de genul No-Spa, Papaverina, si analgezice cum ar fi Algocalminul sau Piafenul. Pentru greturi si varsaturi se vor administra Emetiral, Metoclopramid sau Torecan.

De asemenea se pot folosi ceaiuri sedative, ceai de menta, musetel, cimbrisor care pot fi calmante. Si in acest caz este necesara prezentarea la camera de garda a unui spital de urgenta daca fenomenele colicative nu dispar dupa 10 – 12 ore in care s-au administrat medicamentele mai sus mentionate.

COLICI RENALE

Se produce in marea majoritate a cazurilor din cauza unui calcul urinar care a patruns pe unul din uretere. Drept urmare, muschii ureterului se contracta pentru a impinge calculul, in vederea eliminarii sale, ceea ce da nastere la dureri.

De cele mai multe ori durerea survine brusc, la ceva timp dupa un efort fizic, care provoaca mobilizarea calculului. Durerea este puternica, mai intensa pe partea cu calculul, dar poate iradia si spre regiunile invecinate spre abdomen, spre organele genitale, coapsa. Durerea este insotita de greturi si varsaturi, transpiratie si senzatia de a urina des. Urina poate fi inchisa la culoare din cauza singelui pe care il contine, ca urmare a singerarii cailor urinare dupa contactul cu calculul. Primele ingrijiri constau intr-o baie calda, comprese fierbinti pentru a combate spasmul nervos al ureterului iar durerea se va combate cu antispastice, analgezice – Algocalmin, Piafen si antiinflamatorii de tip nesteroidian.
Pentru „spalarea” cailor urinare si fortarii eliminarii calculului sau nisipului se vor administra multe lichide in special ceaiuri de: cozi de cirese, coada calului, matase de porumb, ceai diuretic etc.

Si in acest caz prezentarea la spital nu poate fi evitata. Mai mult, dupa parcurgerea episodului colicativ, trebuie instituit un tratament specific care sa se adreseze cauzei (calculului).
Medic Alin Popescu

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre COLICI pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.