Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Lipsa soarelui favorizeaza rahitismul carential

2 iunie 2010
Share

Rahitismul este o boala metabolica, manifestata prin carenta de vitamina D si caracterizata printr-o tulburare de mineralizare osoasa. Aceasta afectiune apare in perioada de crestere, incidenta maxima fiind intre 3 si 6 luni.

Aportul alimentar de vitamina D este foarte slab, majoritatea acesteia fiind sintetizata la nivelul pielii unde, provitamina D, sub actiunea razelor ultraviolete, se transforma in vitamina D cu actiune antirahitica.

Laptele matern, sursa bogata de vitamina D
Copiii cu pielea inchisa sunt mai susceptibili la rahitism, deoarece pigmentul melanic inhiba partial formarea vitaminei D in piele, iar anotimpul rece nu permite o transformare eficienta. Sursele alimentare de vitamina D sunt:
Alimentele de origine animala (ficatul de vitel, galbenusul); Laptele matern are o evidenta actiune antirahitica prin raportul Ca/P optim, care permite o buna absorbtie.

Simptomele se manifesta intre 3 luni si 2 ani
Semnele clinice apar intre 3 luni si 2 ani. Acestea sunt reprezentate de:
Inmuierea oaselor craniului, in special parieto-occipitale, semn ce are valoare dupa 3 luni. La palparea oaselor, aspectul este de minge de ping-pong; Frunte proeminenta; Torace rahitic, cu baza evazata, stern infundat, cu nodozitati de marimi variabile situate de-a lungul unei linii oblice, indreptate in jos si in afara, de fiecare parte a grilajului costal; „Bratari rahitice” apar ca ingrosarea extremitatii antebratului; Deformari ale membrelor inferioare (picioare in „X” sau „in paranteza”). Se intalnesc mai ales in jurul varstei de 1 an; Intarzierea eruptiei dentare si tulburare de mineralizare a dentitiei; Rezistenta scazuta la infectii.

Cum se poate preveni rahitismul?
Investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului si, totodata, de instituire a tratamentului curativ sunt modificarile biochimice (calcemie, fosfatemie, fosfataza alcalina) si modificari ale radiografiilor osoase (torace si pumn). Prevenirea rahitismului se poate efectua prin:
Masuri care vizeaza gravidele in ultimul trimestru de sarcina: 1. Administrarea vitaminei D (500 UI) si calciului (1200 mg/zi) pe cale orala;
2. Alimentatia cu surse naturale de vitamina D si calciu;
3. Expunerea la aer si la soare;
4. Evitarea nasterilor premature.
Masuri care vizeaza nou-nascutul: 1. Administrarea de vitamina D (400-800 UI/zi), adica 1-2 picaturi de vitamina D3, din ziua a 7-a de viata, zilnic, oral, pana la 18 luni. Ulterior, suplimentarea se face doar in sezonul rece, pana la varsta de 7 ani. Dupa 3 saptamani de la deschiderea flaconului, se recomanda inlocuirea acestuia, deoarece vitamina D se inactiveaza. Adaosul de calciu este indicat la cei nascuti inainte de termen;
2. Alimentatia exclusiv la san in primele 4-6 luni de viata. In lipsa laptelui matern, folosirea unor formule de lapte, majoritatea imbogatite cu vitamina D. Evitarea excesului de fainoase in cursul diversificarii, iar dupa varsta de 1 an, introducerea pestelui alb, proaspat;
3. Expunerea la razele UV.
Rahitismul carential este o boala ce poate fi prevenita, iar in caz de aparitie, este complet tratabila, vindecarea fiind lenta, dar sigura.

Cura heliomarina, indicata copiilor peste 1 an
Bebelusii si copiii pana in 4 ani sunt sensibili la temperaturi ridicate. Asigurati-va ca vor bea lichide, vor purta o palarie, vor evita supraefortul si vor sta in casa, pe cat posibil, in perioada cea mai calduroasa a zilei (orele 10:00-17:00).
Cura heliomarina este indicata copiilor peste 1 an, cu o serie de precautii: protejarea capului de razele UV, expunerea zilnica la soare maximum 3-4 ore pe zi, in cure optime de 10-15 zile (vitamina D nu se va administra in timpul curei, 2 saptamani inainte si 2 dupa cura).

Tratamentul curativ se adreseaza sugarului cu semne clinice, modificari biochimice si radiologice de rahitism. Presupune administrarea de vitamina D, conform unor scheme terapeutice recomandate de pediatru, in functie de severitate.

In primii 2 ani, soarele nu este suficient pentru sintetizarea vitaminei D
Bebelusii pot produce vitamina D daca sunt expusi la lumina solara in mod regulat. Cei care sunt tinuti in casa in majoritatea timpului pot avea un deficit de vitamina D. Acest lucru poate duce la probleme de dezvoltare a oaselor. Intrucat nu se poate sti cu exactitate cantitatea de vitamina D sintetizata sub influenta razelor ultraviolete, nu trebuie sa ne bizuim in primii 2 ani de viata pe lumina solara ca unica sursa de vitamina D.

Dr. Alina Stanciu,
Medic specialist pediatru,
Centrul Medical Med-As,
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.