Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Ati putea avea diabet fara sa stiti

6 aprilie 2015
Share

Diabetul zaharat este o afectiune din ce in ce mai intalnita in prezent, cu un impact major asupra sanatatii si calitatii vietii. De aceea, cu cat il descoperim mai devreme, cu atat este mai bine pentru o evolutie cat mai favorabila si lipsita de complicatii.

De multe ori, simptomele diabetului sunt atat de discrete, incat trec neobservate, iar diagnosticul se stabileste dupa ani de zile de glicemii crescute, cand s-au instalat deja complicatiile cronice. Se considera ca, pentru fiecare persoana cunoscuta cu diabet zaharat, exista in lume o persoana care nu stie ca are diabet. Urmatoarele zece manifestari sunt tipice pentru diabet si sunt provocate fie de glicemiile crescute peste 200 mg/dl, fie de complicatiile cronice ale diabetului.

1. Mictiuni frecvente

Desi pacientii spun ca nu ii supara nimic, atunci cand sunt intrebati de cate ori merg la toaleta in cursul noptii, isi dau seama ca somnul le este afectat de acest lucru. De multe ori, barbatii pun urinatul frecvent pe seama prostatei, dar cu ocazia analizelor, se descopera glicemia mare. Excesul de glucoza din sange este eliminat impreuna cu apa de la nivelul rinichiului.

2. Senzatie de sete

Setea exagerata si consumul mare de lichide apar ca urmare a eliminarii crescute de urina. De multe ori, pacientii consuma sucuri dulci sau bere pentru a-si potoli aceasta sete exagerata pe care, deseori, o considera normala mai ales vara, cand afara este foarte cald. Toate acestea nu fac decat sa agraveze situatia si sa creasca glicemia.

diabetul-tacut-23. Senzatie de foame

Si foamea excesiva apare din cauza ca organismul este, de fapt, „flamand” pentru ca nu poate asimila energia adusa de glucoza pierduta prin urina.

4. Scadere neintentionata in greutate

Chiar daca pacientul consuma cantitati mai mari de alimente, slabeste, deoarece corpul nu le poate asimila.

5. Oboseala, crampe musculare

Acestea se manifesta cand organismul nu primeste energia de care are nevoie si pierde, in plus, prin urina, si vitamine si minerale, alaturi de glucoza.

6. Vedere incetosata

Este o tulburare de vedere care se dezvolta in urma acumularii de glucoza la nivelul tesuturilor globului ocular. Aceste manifestari dispar in cateva saptamani de la echilibrarea glicemiei.

7. Vindecarea dificila a ranilor si leziunilor cutanate

Glicemiile mari afecteaza imunitatea si capacitatea de refacere a celulelor de la nivelul pielii.

8. Infectii urinare si genitale (candidoze)

Daca sunt frecvente si recidivante, inseamna ca e posibil sa aveti diabet. Glucoza favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.

9. Furnicaturi, amorteli, dureri in repaus

In cazul in care sunt resimtite in special noaptea la nivelul membrelor superioare, dar mai ales al celor inferioare, pot semnala prezenta neuropatiei diabetice, complicatie de lunga durata a diabetului.

10. Depresie si tulburari de dispozitie, ca urmare a lipsei de energie.

Diagnosticul diabetului se stabileste relativ simplu, prin analize de sange: glicemia, hemoglobina glicozilata sau se face testul de toleranta la glucoza orala. Testarea glicemiei ar trebui facuta periodic la persoanele supraponderale si obeze (indexul masei corporale peste 25 kg/m²) si unul sau mai multi factori de risc pentru diabet.

Simptomele pot ascunde si alte boli. Consultati medicul!

In fazele incipiente ale diabetului, dar si in cele mai avansate, manifestarile sunt multiple, insa foarte sterse si usor de ignorat sau de pus pe seama altor afectiuni. In diabetul asociat cu obezitate, cand secretia de insulina creste progresiv pentru a invinge starea de rezistenta la insulina, pot aparea hipoglicemii la 3-5 ore dupa o masa, mai ales daca aceasta contine multe glucide. Apar tremuraturi, transpiratii si pofta exagerata de dulce, simptome care dispar la consumul de glucide, dar care trebuie investigate prin analize. 

Factorii de risc pentru diabet sunt: sedentarismul, istoricul familial de diabet, femeile care au nascut copii peste 4 kg sau au fost diagnosticate cu diabet gestational ori care au sindromul ovarului polichistic, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, cu nivelul colesterolului „bun” sub 35 mg/dl si/sau trigliceride peste 250 mg/dl.

Dr. Catrinel Macovei

Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

CMI „Dr. Macovei – Policlinica Vitan”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.