Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Ce este diabetul de tip 1,5 si cum se manifesta

7 decembrie 2012
Share

Diabetul autoimun latent, denumit si diabet de tip 1,5, este o conditie ignorata de cele mai multe ori, care vine cu o multime de provocari. Majoritatea oamenilor cunosc diabetul de tip 1 sau pe cel de tip 2. Diabetul de tip 1 apare in copilarie, cand organismul nu poate produce insulina necesara, iar cel de tip 2, care este si cel mai comun, este diagnosticat la varsta adulta si este cauzat, de obicei, de rezistenta la insulina a organismului.

Se pare insa ca exista si o a treia forma de diabet, una in care simptomele, daca acestea exista, incep sa se dezvolte tot la varsta adulta.

 

Asemanari intre diabetul autoimun si celelalte tipuri

Unul dintre motivele pentru care diabetul de tip 1,5 poate produce confuzii este faptul ca nu se incadreaza in definitia niciunuia din celelalte doua tipuri de diabet diabet cunoscute, deoarece are trasaturile tipului 1, insa apare la adulti. Aceasta afectiune a fost descoperita cu mult timp in urma, cand cercetatorii au observat ca anumiti pacienti care sufereau de diabet tip 2 aveau aceiasi autoanticorpi ca si pacientii care sufereau de diabet tip 1. De atunci, mai multe studii au analizat asemanarile si diferentele dintre diabetul tip 1 si cel tip 1,5, descoperind mai multe asemanari decat deosebiri, ajungandu-se oarecum la concluzia ca sunt practic variatii ale aceleiasi boli, fiind totusi mai apropiat de diabetul tip 1.

 

Ce ar trebui sa stiti despre diabetul de tip 1,5

La fel ca diabetul tip 1, diabetul de tip 1,5 sau diabetul autoimun este cauzat de factori care nu depind de controlul pacientului, procesul fiind unul similar, insa totul se intampla mult mai incet. Diabetul autoimun latent la adulti ar putea fi o dezvoltare a tipului 1 de diabet. Diagnosticul se pune, de obicei, dupa varsta de 30 de ani, iar sistemul imunitar distruge celulele beta.

Cand acest diabetul de tip 1,5 este descoperit, se pare ca organismul ar produce inca insulina, insa majoritatea pacientilor vor avea nevoie de injectii cu insulina. Ceea ce toate aceste tipuri de diabet au in comun este faptul ca pot prezenta aceleasi simptome: senzatie de sete, urinare frecventa, pierdere in greutate, oboseala etc.

 

Diagnosticul diabetului autoimun latent

Daca experimentati simptomele de mai sus, cu siguranta medicul specialist va va testa pentru a vedea de ce anume suferiti. Problema este ca, de obicei, medicii nu depisteaza aceasta forma de diabet, deoarece nici macar nu o cauta. De aceea, tipul de diabet 1,5 este de obicei diagnosticat ca diabet de tip 2, deoarece pancreasul inca mai produce insulina, astfel organismul nu da semne ale deficientei de insulina comuna la diabetul de tip 1.

Tocmai de aceea, oamenii diagnosticati cu diabet tip 2 trebuie sa fie vigilenti. Daca o persoana nu reactioneaza tocmai bine la schimbarile stilului de viata, ar trebui sa ceara sa fie testata si de diabet tip 1,5.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.