Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Greu de diagnosticat: 15 boli pe care nici medicii nu le pot identifica usor

Mircea Doaga; sursa: Health.com
16 mai 2022
Share
Greu de diagnosticat: 15 boli pe care nici medicii nu le pot identifica usor

V-ati gandit vreodata ca exista boli greu de diagnosticat?

Cand aveti dureri ciudate, probleme digestive misterioase sau alte simptome inexplicabile, ati putea spera ca o vizita la medic va rezolva problemele de sanatate. Dar, uneori, medicii au la fel de multe probleme in identificarea unor tulburari si afectiuni ca pacientii lor.

„O multime de simptome sunt nespecifice si variabile, in functie de persoana”, spune dr. David Fleming, presedinte al Colegiului American al Medicilor si profesor de medicina la Universitatea din Missouri. „In plus, multe teste de diagnostic sunt scumpe si nu se fac in mod obisnuit. Dar chiar si atunci cand se fac nu intotdeauna ofera un raspuns negru pe alb. Urmatoarele 15 boli pot fi extrem de greu de diagnosticat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Sindromul de colon iritabil

Unele boli pot fi greu de diagnosticat, deoarece nu exista niciun test concludent pentru a dovedi existenta lor. Mai degraba, au nevoie de un „diagnostic de eliminare”, spune Fleming. Iar la acest diagnostic, medicii ajung prin excluderea tuturor celorlalte posibilitati. Sindromul de colon iritabil este unul dintre aceste cazuri. Vorbim de o boala cronica ce afecteaza intestinul gros si provoaca dureri abdominale, crampe, balonare, diaree, si/sau constipatie.

Conform criteriilor de diagnostic, un pacient ar trebui sa aiba simptome de cel putin sase luni inainte de prima consultatie pentru o evaluare formala. Iar starile de disconfort ar trebui sa fie prezente cel putin trei zile pe luna in ultimele trei luni inainte de a fi diagnosticat cu sindromul de colon iritabil.

Boala celiaca

Atat de multa confuzie inconjoara boala celiaca – o reactie imuna la gluten, ce declanseaza o inflamatie la nivelul intestinului subtire – incat este nevoie in medie de sase pana la 10 ani pentru ca un pacient cu aceasta boala sa fie diagnosticat corect. Suferinzii de boala celiaca ar avea, in teorie, probleme digestive, atunci cand consuma alimente ce contin gluten, cum ar fi grau, orz, secara. Dar numai aproximativ jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala au suferit de diaree si au pierdut in greutate, desi acestea ar fi doua dintre simptomele bolii.

Boala celiaca poate provoca, de asemenea, mancarimi ale pielii, dureri de cap, dureri articulare si reflux de acid gastric sau arsuri la stomac. Un test de sange poate diagnostica boala celiaca, indiferent de simptomele prezente, iar o endoscopie poate depista orice afectare a intestinului subtire.

Fibromialgia

Fibromialgia, ce se caracterizeaza prin durere pe scara larga la nivel musculo-scheletic, implica „simptome medicale inexplicabile” – un termen folosit de medici pentru a descrie durerile persistente care nu par a avea o cauza fizica evidenta.

Cand medicii nu pot gasi un motiv care sa explice durerea si oboseala cronica in cazul unui pacient, de multe ori se stabileste acest diagnostic. „Acest lucru poate implica si eliminarea altor boli, dintre care unele se dovedesc a fi la fel de dificil de diagnosticat”, spune dr. Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de Medicina de Investigatii de la Universitatea Yale.

„Exista studii care arata ca persoanele cu anumite simptome, daca se prezinta la un reumatolog vor fi diagnosticate cu fibromialgie, dar in cazul in care merg la un gastroenterolog vor fi diagnosticate ca avand sindrom de colon iritabil”.

boli greu de diagnosticat, fibromialgie

Artrita reumatoida

Durerile inexplicabile pot fi cauzate de artrita reumatoida (RA), o boala autoimuna. Spre deosebire de osteoartrita (de tipul „uzura”, care apare pe masura ce oamenii inainteaza in varsta), artrita reunatoida, o boala care afecteaza articulatiile, poate aparea la orice varsta.

„Stadiile de inceput ale bolii pot fi aceleasi cu cele ale multor alte afectiuni. Uneori este doar o senzatie de durere sau rigiditate la nivelul articulatiilor, ce ar putea fi cauzata de o multime de lucruri diferite”, sustine David Fleming.

Scleroza multipla

Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorteala, slabiciune, furnicaturi, dar nu este intotdeauna cazul. „Scleroza multipla poate fi episodica”, afirma Eugene Shapiro, deoarece anumite simptome apar si dispar. Semnele bolii pot fi mai mult sau mai putin severe.

boli greu de diagnosticat, boala lyme

Boala Lyme

Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, cele articulare si simptomele asemanatoare racelii fac ca aceasta sa fie usor de confundat cu alte afectiuni.

Un test de sange poate verifica anticorpii bolii Lyme in sange. Dar acestia nu apar decat la cateva saptamani dupa infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important sa se scape imediat de capusa si sa se consulte rapid medicul.

Lupusul

Semnul cel mai distinctiv al lupusului – alta boala inflamatorie cronica – este o eruptie in forma de fluture pe obrajii pacientului, dar aceasta nu este prezenta in toate cazurile. Pentru cei care nu dezvolta eruptii cutanate diagnosticul poate fi un proces lung si dificil, spune Shapiro.

„Lupusul poate sa se manifeste in moduri diferite, poate afecta articulatiile, rinichii, creierul, pielea si plamanii, iar simptomele pot sa semene cu cele ale altor boli”, precizeaza medicul.

Nu exista o singura metoda prin care lupusul poate fi diagnosticat. Dar testele de urina si sange, alaturi de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.

boli greu de diagnosticat, apendice

Apendicita

Se poate crede ca un apendice inflamat sau spart ar trebui usor identificat, dar uneori se intampla sa nu fie asa. Simptomele tipice apendicitei includ greata, durere si sensibilitate in jurul buricului si, eventual, o febra usoara. Dar nu intotdeauna.

„Uneori, oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele si durerea se amelioreaza, astfel ca ei cred ca sunt in regula”, spune Shapiro.

Diabetul

„Sunt persoane cu valori crescute ale zaharului in sange care nu merg in mod regulat la doctor, asa ca diabetul nu poate fi diagnosticat”, afirma Shapiro. „Ei nu realizeaza ca au o problema decat atunci cand aceasta devine grava si incepe sa le fie afectata vederea sau sa simta amorteala in picioare sau maini”, mai spune el.

Pentru a evita respectivele probleme, trebuie observate simptomele timpurii: setea sau foamea crescute, urinarea frecventa, pierderea brusca in greutate, oboseala.

boli greu de diagnosticat, endometrioza

Endometrioza

Multe femei perfect sanatoase sufera de dureri menstruale si disconfort, deci nu e de mirare ca endometrioza este de multe ori diagnosticata gresit. Cu toate acestea, femeile cu endometrioza (in care tesutul uterin creste in afara uterului) acuza, de multe ori, dureri pelvine, crampe si sangerari abundente, ce se agraveaza in timp.

Un examen pelvin poate detecta uneori tesutul endometrial sau chisturile care au fost cauzate de acesta. Diagnosticul de certitudine se poate stabili in urma unei biopsii.

Migrenele

Nu putem vorbi de boli greu de diagnosticat fara sa facem referire la migrene. Pentru cei care sufera de migrene, nimic nu poate fi mai evident decat durerile de cap severe – de obicei trepidant intense sau pulsatorii – si pot fi insotite de greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina si sunet. Dar unii oameni pot avea migrene chiar fara sa stie, spune Fleming.

„Uneori, simptomele migrenei pot fi foarte grave, in unele cazuri pacientul putand ajunge chiar la paralizie, dar alteori ele pot fi foarte subtile”, spune Fleming. „Pacientii s-ar putea simti ametiti ori cu un disconfort vag in zona capului, iar de multe ori ei vor fi tratati cu medicamente care ar putea sa nu fie potrivite pentru migrena in sine”.

Un neurolog ar trebui sa poata exclude alte posibilitati si sa stabileasca un diagnostic corect.

Cefaleea cluster

O alta afectiune care cauzeaza durere de cap si care, de multe ori, este neinteleasa este cefaleea cluster. Foarte dureroasa, dar destul de rara. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce, dar cefaleea cluster tinde sa apara la schimbarile de anotimp. Din acest motiv, aceasta poate fi uneori diagnosticata gresit ca durere de cap legata de alergii ale sinusurilor.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni. Acestia ajuta la reglarea greutatii, a energiei si a starii de spirit. In stadiile incipiente, simptomele problemelor glandei tiroide sunt subtile. Ele pot include oboseala, crestere in greutate, piele uscata, dureri musculare si tulburari de memorie. „Se poate considera ca e vorba de depresie, fibromialgie ori multe alte afectiuni”, spune Shapiro.

Hipotiroidismul este intalnit mai ales la persoanele de peste 60 de ani (in special femei) . De aceea, este usor sa atribui simptomele sale inaintarii in varsta.

boli greu de diagnosticat

Bolile inflamatorii intestinale

Exista in principal doua tipuri de boli inflamatorii intestinale (IBD): boala Crohn si colita ulcerativa. Ambele provoca inflamarea tractului digestiv, cauzand durere, diaree si posibil chiar malnutritie. Pentru ca nu exista un test pentru IBD, acestea sunt diagnosticate in primul rand prin excluderea oricarei alte boli.

„In cazul in care un pacient vine cu dureri abdominale severe, ne-am putea gandi mai intai ca este o problema a vezicii biliare”, spune Shapiro. „Daca el vine cu scaun moale, am putea crede ca este o infectie. Deci, trecem printr-o lunga serie de teste – imagistica, analize de sange, evaluari – si, uneori, ajungem in cele din urma la concluzia ca am exclus toate celelalte posibilitati”.

Sindromul ovarelor polichistice

Ciclul menstrual neregulat, cresterea in greutate inexplicabila si dificultatile in a ramane insarcinata pot fi simptome ale sindromului ovarului polichistic. O tulburare hormonala ce afecteaza femeile aflate la varsta fertilitatii. Multe doamne sau domnisoare cu aceasta afectiune prezinta ovare cu numeroase chisturi mici. Dar nu toata lumea cu acest sindrom are ovarele marite, si nu toata lumea cu ovare marite are acest sindrom.

Pentru a fi diagnosticata cu aceasta tulburare, o femeie trebuie sa aiba niveluri ridicate de hormoni de sex masculin (androgeni). Excesul de androgeni poate duce la o crestere anormala a parului pe fata si corp. Dar femeile de anumite etnii (cum ar fi cele din nordul Europei si din Asia) pot sa nu aiba aceste semne fizice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.