Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta in caz de fibrilatie atriala

28 august 2013
Share

Mai putina sare si mai mult peste reprezinta una dintre strategiile potrivite pentru a preveni fibrilatia atriala (aritmie frecventa, ce apare la persoanele in varsta). Dieta pentru o inima sanatoasa poate presupune mai multe schimbari, insa modificarile pot fi adoptate incetul cu incetul. Important este sa tineti un jurnal alimentar care va poate ajuta sa va stabiliti anumite prioritati si sa va dati astfel seama cata sare, cat zahar si cate grasimi consumati.

O dieta sanatoasa reprezinta cheia pentru a preveni fibrilatia atriala si riscul unui atac de cord. Este foarte important sa faceti alegeri sanatoase pentru inima dumneavoastra!

Iata, asadar, ce alimente ar trebui sa consumati si ce alimente ar trebui sa evitati astfel incat sa aveti o inima sanatoasa.

 

Consumati mai mult peste. Expertii sustin consumul de peste si afirma ca acizii grasi Omega-3  joaca un rol foarte important in ceea ce priveste protejarea inimii impotriva mai multor boli, inclusiv impotriva fibrilatiei atriale. Este foarte important, de asemenea, sa reduceti consumul de alcool. Femeile nu ar trebui sa consume mai mult de un pahar cu o bautura alcoolica pe zi, iar barbatii, nu mai mult de doua.

 

Limitati consumul de sare. O persoana nu ar trebui sa consume mai mult de 1.500 mg de sare pe zi, insa unii oameni, mai ales cei care iau gustari des, pot consuma aproximativ 5.000 mg fara sa-si dea seama de acest lucru. Sarea este una dintre preocuparile majore in ceea ce priveste regimul pentru fibrilatia atriala, pentru ca poate provoca hipertensiune arteriala.

 

Consultati etichetele. Pentru ca nu intotdeauna puteti sti cata sare se afla in produsele pe care le cumparati, trebuie sa consultati etichetele alimentelor pe care le achizitionati. Pentru salate de exemplu, in loc sa utilizati anumite dressinguri, ati putea apela la clasicul ulei, dar si la otet. Tot in loc de sare ati putea utiliza anumite ierburi aromate. Unele alimente din conserva, precum fasolea sau mazarea, pot fi spalate si uscate inainte de a fi gatite. Incercati, pe cat posibil, sa gatiti acasa si sa consumati cat mai putine alimente procesate. Optati pentru fructe si legume.

 

Grasimi sanatoase. In dieta pentru fibrilatia atriala alegeti grasimile sanatoase, evitati carnea grasa, grasimile saturate si snacksurile. Alegeti carnea de pui fara piele si produsele lactate degresate. Mancati echilibrat si chiar daca alegeti o data, de doua ori pe saptamana sa consumati carne, incercati sa echilibrati in restul zilelor cu inlocuitori, cum ar fi burgerii fara carne.

 

Limitati consumul produselor care cresc colesterolul. Regimul pentru fibrilatia atriala presupune sa consumati mai putin de 300 mg de colesterol pe zi. Una dintre sursele importante de colesterol este branza, tocmai de aceea trebuie sa aveti grija cand si cum o consumati, pentru ca adesea este folosita la salate etc.

 

Alegeti alimente bogate in antioxidanti. Consumati in special fructe de padure, care contin antioxidanti, vitamine si minerale, pentru ca reduc inflamatiile tesuturilor, ceea ce creste riscul aparitiei problemelor de inima.

 

Cereale inegrale. Cerealele integrale reprezinta o optiune potrivita in locul orezului sau pastelor. Incercati si semintele de quinoa, bogate in proteine. Nu in ultimul rand, gatiti sanatos incercand sa utilizati cat mai putin ulei si tineti cont si de portii.

 

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.