Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Diabetul la seniori. Ce trebuie să știi și cum îl puteți ține sub control?

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
31 mai 2023
Share
Diabetul la seniori. Ce trebuie să știi și cum îl puteți ține sub control?

Diabetul este o tulburare metabolică cronică care rezultă din lipsa producției de insulină sau din rezistența la insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge. Diabetul a devenit o epidemie globală, afectând persoane de toate vârstele și din toate mediile. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, riscul de a dezvolta diabet crește. Diabetul la seniori este o problemă majoră, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții adulților în vârstă.

Prevalența crescută a diabetului la seniori este cauzată de un declin al sensibilității la insulină și de predispunerea la alți factori de risc pentru diabet, cum ar fi obezitatea, sedentarismul și dieta necorespunzătoare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

De ce este greu de gestionat diabetul la seniori

Gestionarea diabetului la seniori prezintă provocări unice din cauza mai multor factori, printre care:

1. Prezența mai multor afecțiuni cornice. Seniorii cu diabet au adesea și alte afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiune, boli cardiovasculare și renale. Aceste afecțiuni pot complica gestionarea diabetului și pot crește riscul de complicații.

2. Tratamentul cu mai multe medicamente. Adulții mai în vârstă cu diabet iau adesea mai multe medicamente pentru a-și gestiona diabetul și alte boli cronice. Interacțiunile medicamentoase și efectele adverse fac dificilă gestionarea diabetului.

3. Deficiențele cognitive și fizice. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei pot prezenta deficiențe cognitive și fizice, ceea ce poate face ca gestionarea diabetului să fie mai dificilă. Deficiențele cognitive, cum ar fi demența, pot face ca adulților mai în vârstă să le fie dificil să-și amintească să își ia medicamentele sau să urmeze un plan de gestionare a diabetului. Deficiențele fizice, cum ar fi pierderea vederii și a auzului, pot scădea capacitatea seniorilor de a-și monitoriza nivelul glicemiei sau de a-și administra injecțiile cu insulină.

4. Izolarea socială. Seniorii cu diabet pot fi izolați social, ceea ce poate duce la depresie și anxietate, rezultând dificultatea de gestionare a diabetului.

diabetul la seniori, diabet seniori, diabet, senior, glicemie,

Diabetul la vârstnici. Metode de gestionare

Iată câteva sfaturi pentru o mai bună gestionare a diabetului:

1. Managementul medicamentelor. Este necesar să aveți un plan de gestionare a medicației care să țină cont și de potențialul de interacțiune a medicamentelor. Medicul ar trebui să revizuiască în mod regulat medicamentele și să ajusteze doza sau tratamentul, după caz.

2. Monitorizarea glicemiei. Nivelul glicemiei trebuie monitorizat în mod regulat pentru a vă asigura că acesta se află în intervalul dorit. Medicii ar trebui să îi sfătuiască pe pacienți și pe familia acestora cu privire la modul de utilizare a aparatelor de monitorizare a glicemiei (glucometrelor), precum și la interpretarea rezultatelor.

3. Nutriția și activitatea fizică. Este indicat să urmați o dietă sănătoasă și să faceți mișcare în mod regulat. De asemenea, este necasară elaborarea unui plan de nutriție și exerciții fizice care să țină cont de starea de sănătate și de limitările fizice pe care le aveți.

4. Sprijinul social. Este recomandat să participați la grupuri de sprijin sau la programe de educație legate de diabet. Sprijinul social vă poate ajuta să faceți față provocărilor legate de gestionarea diabetului și să vă îmbunătățească bunăstarea generală.

5. Controalele medicale regulate. Este necesar să mergeți constant la medic pentru evaluarea diabetului și, eventual, pentru a depista complicațiile. În cadrul acestor controale se pot monitoriza nivelul glicemiei, tensiunea arterială, nivelul colesterolului, funcția rinichilor și sănătatea ochilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.