Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

De ce o ia inima la galop: cauzele pulsului mărit

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
25 februarie 2022
Share
De ce o ia inima la galop: cauzele pulsului mărit

Atunci când îşi simt inima bătând prea tare, oamenii se gândesc în mod automat la infarct sau alte probleme din sfera afecţiunilor cardiologice. Însă, de multe ori, vinovaţii îşi pot avea originea în cu totul altă parte, iar vina să fie chiar neînsemnată. Iată care sunt cauzele pulsului mărit.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

În mod normal, inima bate de 60-100 de ori pe minut. Dacă pulsul depăşeşte 100, se cheamă tahicardie, ceea ce înseamnă că inima bate prea tare. Dacă atunci când vă bate inima tare vă gândiţi imediat la un infarct miocardic, este bine să vă amintiţi că acesta apare însoţit şi de alte simptome, precum senzaţie de „lipsă de aer”, greaţă, vărsături, transpiraţii reci, oboseală şi durere în piept (care poate iradia către umăr sau spate). Dacă aveţi pulsul crescut şi prezentaţi aceste simptome, mergeţi imediat la medic.

Iată care sunt cauzele frecvente ale pulsului mărit.

Excesul de cofeina

Vă place cafeaua şi obisnuiţi să beţi cantităţi mari în fiecare zi? Atunci nu ar trebui sa vă surprindă că inima bate mai tare decât de obicei. Cafeaua este un stimulent al întregului organism. Însă, nu doar cafeaua este un stimulent al pulsului, ci şi alte băuturi care conţin cofeină. Printre acestea se numără ceaiul negru, ceaiul verde, băuturile carbogazoase şi cele energizante. De asemenea, şi ciocolata conţine o cantitate semnificativă de cofeină. Este indicat să renuntaţi la acestea sau să reduceţi cantitatea consumată dacă vreţi să reduceţi bătăile inimii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Stresul

Dacă aveţi o viaţă stresantă, atunci nu ar trebui să vă surprindă că inima este într-o grabă continuă. În timpul stresului, este secretat un hormon, adrenalina, care poate creşte numărul bătăilor inimii. Este indicat să încercaţi să eliminaţi sau să reduceţi evenimentele stresante sau situaţiile care vă agită. Mai important este să învăţaţi să gestionaţi stresul cu ajutorul metodelor de relaxare.

Găsiţi activităţi care vă fac plăcere, precum exerciţiile fizice în natură, yoga, muzica sau alte hobby-uri (dans, pictură, scris etc.). În plus, masajul s-a dovedit foarte eficient atunci când trebuie eliminat stresul. Includeţi câteva sedinţe pe lună în programul dumneavoastră şi veţi constata diferenţa.

Infecţiile acute

V-aşi gândit vreodată că infecţia ar putea fi una dintre cauzele pulsului mărit? Dacă sunteţi răcit sau aveţi gripa, puteţi prezenta numeroase simptome. Unul dintre acestea este reprezentat de bătăile rapide ale inimii, chiar şi atunci când nu aveţi activităţi fizice solicitante sau când staţi în pat. Explicaţia: când aveţi o infecţie acută, organismul trebuie să lucreze în plus pentru a remedia problema. În acest caz, inima trebuie să bată mai tare pentru a oferi organismului cantitatea necesară de oxigen şi nutrienţi.

cauzele pulsului marit

Anxietatea sau atacurile de panică

Dacă aţi fost diagnosticat cu anxietate sau aveţi atacuri de panică, este foarte probabil să simţiţi deseori că inima vă bate prea tare. În acest caz, veţi avea impresia că suferiţi un infarct miocardic. În timpul unui atac de panică, organismul simte că este în pericol, chiar dacă nu este aşa. În acest moment, corpul se pregăteşte să se apere şi toate funcţiile cresc, inclusiv bătăile inimii.

Afecţiune cardiacă sau anxietate? Cum le deosebim

Hipertiroidia, una dintre cauzele pulsului mărit?

Dacă observaţi că pulsul este prea mare şi simţiţi că aveţi şi alte simptome, precum transpiraţii reci, durere în piept, senzaţie de sufocare, este indicat să mergeţi rapid la medic. Acestea pot ascunde şi alte afecţiuni, care nu au legătura cu sistemul cardiovascular, precum hipertiroidia (secreţia în exces a hormonilor tiroidieni) sau anemia. Medicul vă poate recomanda analize de laborator sau alte investigaţii suplimentare pentru a determina cauza pulsului mărit.

Printre analizele necesare diagnosticării se numără dozarea hormonilor tiroidieni, hemoleucograma completă, ecografia cardiacă, electrocardiograma şi ecografia de tiroidă. În funcţie de caz, medicul vă poate recomanda şi alte investigaţii care pot ajuta la găsirea cauzei unui puls mărit.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.