Revista care te menține sănătos

Seniori

Dantura la varsta a treia

9 februarie 2009
Share

Batranetea este, de cele mai multe ori, asociata cu neputinta. Putini sunt cei care înteleg ca neputinta este data de bolile care apar la aceasta varsta. Ele pot fi prevenite daca exista o îngrijire constanta si un echilibru al vietii, înca din perioada tineretii. Una dintre problemele care creeaza disconfort, chiar psihic, la varsta a treia este pierderea dentitiei. Va vom prezenta o serie de boli care afecteaza cavitatea bucala si care apar cu precadere la varstnici.

Lichen plan oral
Este o boala dermatologica ce apare in special in a doua parte a vietii si se caracterizeaza prin pete galben-albicioase. Se manifesta atat la nivelul mucoasei bucale, cat si pe limba. Persoanele care prezinta astfel de simptome trebuie sa consulte urgent un medic. Aceste leziuni se pot maligniza si pot duce la cancer. In ceea ce priveste cauzele, acestea sunt putin cunoscute. Se presupune ca un factor important este dat de stresul psihologic sau o trauma afectiva nesolutionata. De asemenea, boala este asociata diabetului, tensiunii arteriale crescute sau anumitor boli care afecteaza colonul. Numeroase tratamente administrate pe o perioada lunga de timp pot duce la aparitia bolii.

Eritroplazia
Eritroplazia apare destul de rar si afecteaza in general varstnicii. Ea se manifesta prin aparitia unor leziuni la nivelul mucoasei bucale si la baza limbii si poate fi provocata de o infectie netratata cu Candida albicans, HPV sau Epstein-Barr. La acestea se alatura consumul excesiv de alcool si tutun. Si aceasta afectiune necesita consultul medical de urgenta, existand riscul dezvoltarii formatiunilor canceroase.

Bruxismul
Nu este o boala care apare la persoanele varstnice, dar este un exemplu de afectiune care, netratata, poate aduce foarte multe probleme in a doua parte a vietii. Bruxismul este o manifestare a stresului pe timp de noapte. Persoanele care sufera de aceasta boala isi scrasnesc inconstient dintii in timpul somnului. Afectiunea este deosebit de coroziva si provoaca uzura permanenta a dintilor. Daca in prima parte a vietii simptomele nu sunt vizibile, in a doua parte durerile dentare date de macinare, spargerea spontana a dintilor si chiar imposibilitatea de a pastra un implant devin incomode. Purtarea unei gutiere pe timp de noapte este foarte importanta si scuteste multe probleme ce pot sa apara in viitor.

Candidoza eritematoasa
Este o afectiune ce se manifesta prin dureri si inrosiri incomode ale mucoasei bucale si apare in a doua perioada a vietii. Cauzele vin din folosirea excesiva si de lunga durata a tratamentelor pe baza de corticosteroizi si antibiotice. Aceasta infectie ii afecteaza in special pe purtatorii HIV sau pe cei care sufera de diabet. Fumatul este insa un factor important. Unii pacienti acuza frecvent dureri, ceea ce face dificila purtarea unei proteze.

Glosodinia
Glosodinia se manifesta prin senzatia de arsura generala resimtita la nivelul mucoasei obrajilor, a limbii, gingiilor, uneori fiind afectat si gatul. Aceasta afectiune se cronicizeaza si poate determina, pe langa durere, aparitia senzatiei de gust metalic, amar, aparitia unor furnicaturi sau a amortelii la nivelul intregii cavitati bucale. Cauzele acestei boli sunt neclare. Se presupune existenta anumitor factori care duc la instalarea ei: tulburarile psihice, menopauza, alimentatia saraca sau alte afectiuni stomatologice. Alte studii au aratat ca anumite medicamente, alergiile alimentare si infectiile recurente ale tractului respirator superior pot fi responsabile de aparitia bolii. Glosodinia isi are debutul in jurul varstei de 50 de ani si se manifesta cu precadere la femei.

Bolile parodontale
Aceste afectiuni se manifesta in special prin deteriorarea gingiei si osului alveolar, precum si a ligamentelor care mentin dintele in alveola. Cauza principala o reprezinta placa bacteriana care se face responsabila de inflamarea gingiilor. In prima faza, boala poarta numele de gingivita si poate fi tratata daca este sustinuta si de o igiena orala riguroasa. Netratata insa, duce la instalarea parodontozei, ce are drept principal efect pierderea dintilor. Unul dintre factorii esentiali care duc la instalarea bolii este fumatul. Vizati sunt cei care fumeaza mai mult de 15 tigari pe zi. Importanta este si perioada de timp in care pacientul a fost fumator. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, boala apare la persoanele trecute de 50 de ani. Fumatul scade imunitatea la nivel local, facilitand dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, el duce la formarea unor enzime ce distrug treptat calitatea tesuturilor. Astfel este afectata circulatia sangelui la acest nivel, deci impiedicata circulatia substantelor hranitoare.

Odata cu dezvoltarea tehnicilor dentare, s-a descoperit o larga paleta de solutii care sa diminueze problema pierderii dentitiei. Exista placi mobile, implanturi de ceramica sau titan, sisteme care se pot monta de la cateva luni, la cateva ore. Totusi, pierderea exista, iar pacientul o resimte si la nivel psihologic. In psihologia pierderii se spune ca, atunci cand individul pierde un dinte, el trece printr-o perioada de doliu asemanatoare pierderii unei parti a corpului. Toate acestea pot fi insa prevenite prin ingrijirea constanta a cavitatii bucale inca din copilarie.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Alina Cosova, Medic medicina dentara
Telefon: 0730.025.697

Nota pentru articolul «Dantura la varsta a treia»:3.40/ 5 (5 voturi)
#tags   \   ,

2 comentarii pentru articolul “Dantura la varsta a treia”

  1. d**i**t**ia spune:

    buna ziua am 40 ani si am si eu o ulceratie an partea dreapta a obrazului am consultat medici si am facut taratament si aceste neplaceri tot le am nu ma doare dar simt ca o groapa an obraz si ancerc disperata de 2 ani si se amelioreaza dar nu-mi trece .Asi dori si eu sa va antreb ce pot face si unde ma pot adresa am citit foarte multe articole si-mi dau seama ca nu pot sa neglijez .Cu stima .

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Ulceratia de care povestiti este posibil sa persiste de atat timp si datorita faptului ca aveti un sistem imunitar slabit care nu permite vindecarea acesteia. Va recomand sa mergeti la medicul curant pentru a face o serie de analize amanuntite (HLG, VSH, transaminase).
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate