Revista care te menține sănătos

Seniori

Insarcinata la 40 +

14 septembrie 2009
Share

Dorinta de a fi mama se intinde dincolo de presiunea sociala sau de nevoia de a avea un urmas care sa duca mai departe numele familiei. Ce se intampla insa in conditiile in care copilul apare tarziu, la maturitate? Care sunt riscurile si sansele femeii de a avea un copil sanatos?

Decizia de a avea sau nu un copil apartine in intregime mamei. Luata insa la varste inaintate, poate fi un pericol real pentru viata copilului, dar si a mamei. Mai mult, in astfel de cazuri, copilul este de multe ori expresia tuturor temerilor de singuratate.

Multe femei trecute de varsta de 40 de ani care decid sa devina mame o fac in lipsa unui partener stabil de viata. In aceste conditii, copilul este simbolul egoismului, expresia nevoii de a se simti iubita neconditionat, de a experimenta dragostea si dependenta unei fiinte fata de ea. Acestea sunt cazurile in care problemelor de ordin organic li se adauga problemele de ordin psihologic.

Mami are 60 de ani

Imaginati-va un copil de 10 ani care spune: „Mami are 60 de ani”. Imaginati-va un copil care este crescut in valorile unei generatii atat de departe de a lui. Imaginati-va apoi un parinte care nu mai are rabdarea, entuziasmul sau energia varstei de 25, 30, chiar 35 de ani. In cazurile fericite si in primul rand perseverente, o femeie poate da nastere unui copil si la 70 de ani. Oamenii sunt insa aceiasi in esenta, iar procesul de maturizare fizica si psihica merge de cele mai multe ori dincolo de vointa noastra. Copilul preia involuntar modelul mamei: mimica, gesturile, credintele, obiceiurile si chiar starile emotionale. Nu putine sunt cazurile in care copiii cu mame trecute de 40 de ani „s-au nascut deja maturi”, iar trecerea incompleta sau artificiala peste aspectele ludice ale copilariei afecteaza viata de adult a copilului, dezvoltarea lui psihologica.

Sarcina tarzie, pericol pentru sanatate
Principalele motive care duc la alegerea varstei de sarcina dupa 40 de ani tin in general de nevoia unei cresteri profesionale sau de lipsa unei relatii stabile. Acestea sunt in definitiv alegeri personale pe care nu le judecam. Femeia trebuie sa fie insa constienta de pericolele la care se expune in momentul in care impinge peste limite momentul trecerii la rolul de mama. Experienta medicala arata ca o femeie peste 40 de ani este expusa la 50% mai multe riscuri decat una pana in 30 de ani. Riscul principal: moartea copilului inainte de nastere. Cauza o reprezinta de obicei anomaliile cromozomiale mai des intalnite in cuplurile inaintate in varsta. Tot varsta este explicatia pentru cresterea la nivel mondial a nasterilor premature sau cu malformatii congenitale. Complicatiile nu vizeaza numai copilul, ci si mama. Sarcina extrauterina, placenta praevia (o inserare a placentei in interiorul cavitatii uterine), diabetul gestational si preeclampsia (toxemia gravidica, un complex de simptome din care face parte hipertensiunea arteriala, pierderea de proteine prin urina si edeme la nivelul membrelor) sunt doar cateva dintre complicatiile cu care se poate confrunta femeia in timpul sarcinii.

Studii amanuntite pentru eliminarea riscurilor
Exista cazuri in care sarcina decurge normal chiar si dupa 40 de ani. Bunul mers al lucrurilor depinde insa in totalitate de starea de sanatate a femeii. Orice femeie care decide sa devina mama dupa 35 de ani trebuie sa se supuna unui examen medical riguros. Tot medicul va analiza trecutul medical existent in familiile partenerilor, pentru a indentifica alte posibile riscuri. In cazul in care medicul decide ca este vorba de un caz cu potentiale probleme, va recomanda monitorizarea pe tot parcursul sarcinii prin examene medicale la 15 zile sau investigatii mai precise in functie de problemele aparute: ecografia simpla sau Doppler, biopsia trofoblastului, embrioscopie, punctia cordonului ombilical, amniocenteza (fetoscopie) sau dozajul alfa-fetoproteinei.

Principalul risc pe care il atrage inaintarea in varsta este insa incapacitatea femeii de a ramane insarcinata chiar si dupa o fertilizare in vitro. Anatomic, o femeie atinge apogeul fertilitatii intre 20 si 24 de ani. La 35-40 de ani, posibilitatile se reduc la un sfert. La 40-45 de ani sansele scad cu 95%.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Cristina Apetrei,
Medic specialist obstetrica-ginecologie
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.