Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum se ingrijeste optim pielea cu psoriazis in sezonul rece

8 februarie 2013
Share

Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii, cu o componenta genetica. Astfel, sistemul imunitar transmite anumite semnale catre celulele din piele, care raspund printr-o crestere accelerata.

Aparitia celulelor noi depaseste capacitatea de eliminare a excesului, astfel incat acestea se aduna in gramezi la suprafata pielii, formand „cojile” (scuamele) albicioase tipice.

Aspectul este variabil, cel mai frecvent aparand zone de piele rosiatica, ingrosata, cu scuame groase, albicioase, care sunt fie localizate (de exemplu, la coate si genunchi), fie mai raspandite, afectand o mare parte din suprafata corpului. Indiferent de forma clinica („in placi”, gutat, invers, pustulos etc.), psoriazisul poate avea o evolutie ondulanta, cu perioade de acalmie si de exacerbare. Iarna, psoriazisul se poate agrava, motivele fiind multiple: conditiile meteorologice, stresul, infectiile („rosul in gat” poate semnifica o faringita streptococica, aceasta fiind un cunoscut trigger al bolii, dar si virozele respiratorii pot juca acest rol) etc.

Pielea functioneaza ca o bariera intre organism si mediul exterior. Iarna, din cauza temperaturilor scazute, a frigului si vantului, structura hidrolipidica a pielii este afectata, iar functia de bariera este alterata. In Romania, psoriazisul afecteaza aproximativ 400.000 de persoane, indiferent de varsta si sex, in timp ce la nivel mondial afecteaza aproximativ 4% din populatie.

 

Ce solutii avem?

  • Pe langa tratamentul specific recomandat de dermatolog, pielea trebuie intretinuta cu creme si unguente emoliente, iar momentul optim pentru aplicarea lor este imediat dupa dus. Unele persoane sunt deranjate de senzatia de „grasime” pe care acestea o lasa la nivelul pielii. Solutia este aplicarea lor inainte de culcare, urmand sa imbracati niste pijamale de bumbac. Ideale sunt cremele neparfumate, hipoalergenice.
  • Desi in aceasta perioada sunt mai tentante ca niciodata, trebuie sa va feriti de baile fierbinti, prelungite (pot agrava pruritul), fiind recomandate dusurile scurte, cu apa calduta. De asemenea, poate fi benefica si baia in cada, daca o umpleti cu apa calduta, nu fierbinte, la care adaugati emoliente speciale. In ambele situatii este bine sa nu apelati la exfolierea insistenta a pielii.
  • Umidificatorul este foarte util in acest sezon, deoarece sistemele de incalzire usuca aerul excesiv, acesta fiind un alt factor care promoveaza deshidratarea pielii si pruritul.
  • Garderoba trebuie adaptata corespunzator, astfel incat, in contact direct cu pielea, hainele sa fie din fibre moi (bumbac) si sa fie lejere, pentru a evita iritarea pielii si declansarea pruritului.
  • Controlul activ al stresului, cu programarea unor momente de relaxare. De asemenea, repausul la pat pe perioade variabile poate fi benefic.
  • Tratamentul prompt al infectiilor respiratorii poate preveni un puseu de boala sau poate reduce amploarea exacerbarii.
  • Desi pentru multi nu este o misiune usoara, este esential sa evitati excesele, mai ales pe cele gastronomice si bahice.

 

Daca totusi nimic nu pare a functiona in ciuda respectarii tratamentului si a aplicarii corecte a metodelor recomandate de ingrijire, programati o vizita la medicul dermatolog care se ocupa de dumneavoastra. Acesta ar putea ajusta tratamentul pentru cele mai bune rezultate si va poate oferi consiliere individualizata.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie 

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.