Stiri

Copiii nascuti primavara, risc de intoleranta la gluten?

joi, 18 august 2016
Share

Sezonul si locul nasterii ar putea mari riscul de a dezvolta intoleranta la gluten (boala celiaca). Potrivit cercetatorilor suedezi, sezonul si locul nasterii se pare ca joaca un rol important in aparitia acestei conditii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, expertii au urmarit 1,9 milioane de copii intre 0 si 5 ani, nascuti in Suedia, intre anii 1991 si 2009. Dintre acestia, 6 569 de copii au fost descoperiti cu intoleranta la gluten. Cercetatorii au verificat apoi sezonul, regiunea si anul nasterii copiilor cu boala celiaca.

Boala celiaca si infectiile virale

Rezultatul? Boala celiaca s-a dovedit a fi mai frecventa la copiii nascuti primavara, vara, apoi la cei nascuti toamna si foarte rar la cei nascuti in timpul iernii. Daca va intrebati care ar putea fi explicatia, in opinia cercetatorilor, de vina ar fi infectiile virale sezoniere. In cazul copiilor nascuti primavara si vara, acestia au mai multe sanse sa fie intarcati toamna si iarna si sa inceapa sa absoarba glutenul in perioada in care expunerea la infectiile virale sezoniere este mai mare. Aceste infectii ar putea altera bacteriile din intestin si creste permeabilitatea celulelor intestinale, o anomalie tipica a intolerantei la gluten. O alta ipoteza ar fi si carenta de vitamina D din timpul sarcinii, mai ales in cazul femeilor care nasc primavara. Sunt necesare studii suplimentare si in alte zone geografice.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Copiii nascuti primavara, risc de intoleranta la gluten?»:5.00/ 5 (1 vot)
tonica
2017-05-10T17:46:05+00:00
catena