Revista care te menține sănătos

Știri

Cezariana ii predispune pe nou-nascuti la infectii respiratorii

2 noiembrie 2011
Share

Expertii in obstetrica si ginecologie din cadrul Institutului de Cercetare a Sanatatii Copilului din Perth, Australia, au descoperit in urma unui studiu de amploare ca nasterea prin cezariana poate expune copiii, in primii ani de viata, la un risc cu 11% mai mare de a se imbolnavi de infectii respiratorii, cum este bronsiolita.

Bronsiolita este cauzata in general de virusul respirator sincitial (VSR), fiind una dintre cel mai frecvent intalnite afectiuni la copiii mici. De asemenea, se suspecteaza o posibila legatura intre aparitia astmului si bronsiolita, insa sunt necesare cercetari suplimentare.

Studiul care leaga aparitia infectiilor respiratorii de nasterea prin cezariana consta in identificarea anumitor substante produse de mama in timpul travaliului, numite citokine, care se presupune ca ar aduce un aport considerabil sistemului imunitar al nou-nascutului.

Avand in vedere ca tot mai multe femei apeleaza la cezariana in detrimentul nasterii pe cale naturala, aceste proteine nu mai ajung la nou-nascut, facandu-l foarte vulnerabil in fata infectiilor cu diverse virusuri.

Paula Rotaru

Sursa: www.bloomberg.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.