Revista care te menține sănătos

Știri

Cercetatorii sunt la un pas de a crea rinichiul artificial

23 decembrie 2016
Share

Cercetatorii au dezvoltat o componenta-cheie necesara pentru a crea un rinichi bioartificial functional. O cerinta esentiala pentru obtinerea unui astfel de dispozitiv este dezvoltarea unei „membrane vii”. Respectiv, o membrana care sa fie „imbracata” intr-un strat subtire de celule, care sa poata transporta molecule dintr-o parte in alta.

Recent, o echipa de cercetatori olandezi au anuntat ca au reusit sa creeze o astfel de „membrana vie”. Cercetatorii au folosit celule renale umane pe o membrana de polietersulfona. Rezultatele oamenilor de stiinta olandezi ar putea fi relevante si pentru dezvoltarea altor organe bioartificiale functionale, precum ficatul sau pancreasul.

Dezvoltarea unui rinichi bioartificial functional ar elimina nevoia de dializa sau transplant a persoanelor cu insuficienta renala. Doua dintre cele mai importante cauze ale bolilor renale sunt hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Elena Coroianu

Sursa: eurekalert

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.