Revista care te mentine sanatos

Stiri

Cercetatorii sunt la un pas de a crea rinichiul artificial

vineri, 23 decembrie 2016
Share

Cercetatorii au dezvoltat o componenta-cheie necesara pentru a crea un rinichi bioartificial functional. O cerinta esentiala pentru obtinerea unui astfel de dispozitiv este dezvoltarea unei „membrane vii”. Respectiv, o membrana care sa fie „imbracata” intr-un strat subtire de celule, care sa poata transporta molecule dintr-o parte in alta.

Recent, o echipa de cercetatori olandezi au anuntat ca au reusit sa creeze o astfel de „membrana vie”. Cercetatorii au folosit celule renale umane pe o membrana de polietersulfona. Rezultatele oamenilor de stiinta olandezi ar putea fi relevante si pentru dezvoltarea altor organe bioartificiale functionale, precum ficatul sau pancreasul.

Dezvoltarea unui rinichi bioartificial functional ar elimina nevoia de dializa sau transplant a persoanelor cu insuficienta renala. Doua dintre cele mai importante cauze ale bolilor renale sunt hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Elena Coroianu

Sursa: eurekalert

Nota pentru articolul «Cercetatorii sunt la un pas de a crea rinichiul artificial»:4.50/ 5 (4 voturi)
tonica
2017-05-10T17:42:30+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate