Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Ce trebuie sa stim despre virusul A(H1N1)

23 noiembrie 2009
Share

Suntem bombardati in fiecare zi cu sute de informatii legate de acest tip de infectie virala, incat ni se insinueaza treptat o stare de panica: este gripa porcina un real pericol, duce la deces, este bine sa ne vaccinam impotriva noului virus, ne mai lasam copiii sa iasa din casa?

Vom incerca in cele ce urmeaza sa raspundem acestor intrebari avand ca baza declaratiile autoritatilor in domeniu.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii. Virusul responsabil este cel de tip A. Testele de laborator realizate de Centrele pentru Controlul Bolilor (Centres for Disease Control, CDC) din Atlanta, SUA, arata ca noul virus contine mai multe tulpini: de virus porcin Nord-American, de virus aviar Nord-American, unul uman si doua de virus porcin euroasiatic.

Mexic, prima tara contaminata
In luna aprilie (2009) a fost semnalat oficial primul caz de gripa cu virusul A(H1N1) de catre oficialitatile din Mexic. De la aceasta data si pana in prezent au fost raportate peste 6 000 de victime provocate de acest nou virus, potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cum se transmite?
Gripa porcina poate fi contactata de om, in general de persoanele care intra in contact cu aceste animale. De retinut este faptul ca nu se transmite consumand carne de porc, ci de la om la om, prin interactiune cu o persoana bolnava. Totodata, virusul poate fi luat si prin atingerea obiectelor folosite recent de individul infectat.
Temperatura de preparare a carnii, 70 de grade Celsius, distruge virusurile care ar putea exista in preparatele din carnea de porc, precizeaza OMS.
Prin intermediul recombinarilor genetice, virusurile hibride pot duce la aparitia unui alt tip de virus gripal, foarte puternic, transmisibil insa ca o banala gripa umana, dar necunoscut sistemului imunitar uman. Virusul A(H1N1) are genetic atat tulpini de virus porcin, cat si aviar, dar diferenta intre gripa porcina si cea aviara este aceea ca virusul A(H1N1), specific gripei porcine, se transmite cu rapiditate de la om la om.

Care sunt simptomele?
Simptomele noii gripe nu sunt foarte diferite fata de cele ale gripei sezoniere. Cu toate acestea, medicii recomanda persoanelor care prezinta:
Febra (peste 38 de grade)
Tuse
Durere in gat
Rinoree
Oboseala
Dureri de cap
sa se prezinte de urgenta la o sectie de boli infectioase (Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”). Unii pacienti pot resimti stari de greata, voma si diaree, in timp ce altii pot dezvolta grave probleme respiratorii, cum ar fi pneumonia.
De regula, gripa sezoniera afecteaza in special persoanele tinere (copii, adolescenti) si pe cele in varsta. In cazul noii gripe, toate categoriile de varsta pot contacta virusul.

Exudatul nazal si faringian, metode de diagnostic
In cazul in care medicul infectionist suspecteaza o persoana a fi infectata cu virusul A(H1N1), se impun urmatoarele masuri:
Recoltarea unei probe de exudat nazal si faringian; colectarea si trimiterea lor de urgenta la Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie (INCDMI) Cantacuzino, pentru testare;
Izolarea cazului suspect in spital sau la domiciliu pana la primirea rezultatelor.

Virusul gripal A(H1N1) se transmite prin nuclei-picatura („droplets”) proveniti din secretii nazale/faringiene care se raspandesc prin tuse sau stranut, la o distanta mai mica de 1 m.

Tratament medicamentos sau vaccin?
Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Atlanta, SUA, recomanda pentru tratarea noii gripe doua medicamente antivirale, deoarece s-a demonstrat ca virusul A(H1N1) este sensibil la cateva dintre substantele din compozitia acestor medicamente. Cu toate acestea, medicatia antivirala nu se administreaza preventiv decat in cazuri atent selectate de catre medici (in care a fost dovedit contactul cu un caz confirmat de boala) si nu se foloseste fara prescrierea medicului infectionist.

Campania de vaccinare, demarata la inceputul lunii decembrie

Comitetul de Coordonare si Actiune al Ministerului Sanatatii a anuntat demararea campaniei de vaccinare impotriva virusului A(H1N1) la inceputul lunii decembrie. De asemenea, Comitetul de coordonare a precizat ca primele categorii de populatie care vor avea prioritate la vaccinare sunt cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale, copiii din sistemul de invatamant si gravidele.

Vaccinul impotriva A(H1N1), produs de Institutul Cantacuzino
Reprezentantii Institutului Cantacuzino au precizat ca vor putea produce pana la sfarsitul anului un lot de circa 5 milioane de doze. Incepand cu anul viitor vor fi produse aproximativ 1 milion de doze pe luna. De altfel, Comitetul de Coordonare si Actiune al Ministerului Sanatatii a subliniat faptul ca va lua masuri suplimentare de monitorizare, preventie si reactie in cazul imbolnavirilor in sistemul de invatamant.
Vaccinarea copiilor intre 6 luni si 6 ani va incepe, cel mai probabil, din luna ianuarie 2010. In acest moment noua gripa a luat amploare in Romania, numarul cazurilor depasind 1 000.

Atentie! Nu sunteti feriti de contactarea virusului A(H1N1) daca v-ati vaccinat impotriva gripei sezoniere! Vaccinul normal antigripal nu a fost modificat pentru a preveni infectia cu noul virus, ci protejeaza doar impotriva anumitor tulpini ale virusului care declanseaza gripa umana.

Cum prevenim contactarea virusului A(H1N1)?
In primul rand medicii recomanda respectarea regulilor de igiena personala si evitarea pe cat posibil a locurilor aglomerate. Iata cateva sfaturi:
Spalati-va pe maini cu apa si sapun sau apelati la servetele umede cu alcool, mai ales dupa ce stranutati sau tusiti!
Evitati pe cat posibil locurile aglomerate si mijloacele de transport in comun!
Acoperiti-va nasul cu o batista de unica folosinta cand tusiti sau stranutati!
Folositi mastile faciale speciale in locurile publice!
Evitati pe cat posibil calatoriile in zonele afectate! In cazul in care acestea sunt inevitabile, respectati cu strictete regulile de igiena personala si evitati contactul cu alte persoane!
Nu puneti mainile la ochi, gura sau nas daca nu v-ati spalat in prealabil!
Dezinfectati regulat obiectele si suprafetele cu care intrati in contact!

Factori favorizanti
La fel ca in cazul multor afectiuni, si noul virus gripal A(H1N1) poate fi favorizat de anumiti factori. Dintre acestia amintim:
Afectiunile pulmonare;
Bolile cardiovasculare;
Diabetul;
Obezitatea;
Graviditatea.

Cum ne intarim sistemul imunitar?
Organismul trebuie sa aiba un sistem imunitar puternic indiferent de sezon, dar mai ales in anotimpul rece. In acest caz puteti apela cu incredere la suplimentele nutritive (vitamina C, echinacea, zinc, seleniu cu vitaminele A, C si E, complexul de vitamine B, magneziu, calciu), fara a uita de alimentatie. Aceasta trebuie sa fie bogata in beta-caroten (morcovi, cartofi, dovleac).

Nicio grupa de varsta nu este ferita de riscurile spitalizarii din cauza noului virus, conform unui studiu epidemiologic efectuat in California si publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).

Noua gripa a fost sursa de inspiratie pentru multe scenarii si teorii ale conspiratiei. Din acest motiv va sfatuim sa urmariti doar declaratiile institutiilor si persoanelor abilitate: Ministerul Sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrele pentru controlul bolilor etc.

Farmaciile Catena va propun, pentru a va mentine sanatatea pe toata perioada iernii, doua game de produse (Naturalis si Basic Nutrition) atat pentru intarirea sistemului imunitar, cardiovascular, osos, cat si pentru mentinerea unui tonus de invidiat.

Accesati magazinul online www.catena.ro!

Text: Andra Dumachi
Surse: www.who.int/en
www.ms.ro
www.medlife.ro
www.cdc.gov/swineflu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.