Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ce spun parul si pielea scalpului despre sanatate

5 decembrie 2013
Share

Parul „rau” inseamna o sanatate „rea”? Podoaba capilara incearca sa va transmita ceva despre starea de sanatate? Tot ce se poate. Unele afectiuni si medicamente afecteaza intregul organism, deci si parul. Insa, in unele cazuri, trebuie doar sa aveti mai multa grija de el sau de scalp.

Fulgii albi nu reprezinta un risc pentru sanatate. Matreata nu este contagioasa,dar de unde o avem? Medicii nu sunt siguri, insa una dintre teorii afirma ca apare in urma dezvoltarii exagerate a unui fung. Alti factori de risc posibili pot fi pielea grasa, stresul, obezitatea, frigul, vremea uscata, precum si alte afectiuni, de exemplu, eczema sau psoriazisul. Chiar daca este stanjenitoare, iar mancarimea poate fi deranjanta, matreata nu reprezinta un pericol. Truc pentru tratarea matretii: folositi un sampon antimatreata zilnic, lasati sa actioneze 5 minute, apoi clatiti bine. Este posibil sa fie nevoie sa incercati mai multe sampoane pana il gasiti pe cel potrivit. Daca efectul dispare, incercati altul. Daca nici acest lucru nu functioneaza, apelati la un medic.

 

Matreata galbena?

Daca fulgii de matreata sunt galbeni si grasi, este posibil sa aveti o dermatita seboreica. Aceasta este o afectiune inflamatorie a pielii, si apare in zonele cu multe glande sebacee, precum scalpul si fata. Desi dermatita seboreica are legatura cu hormoni, fungi sau unele afectiuni neurologice, se trateaza la fel ca matreata comuna: cu sampon antimatreata. Unele cazuri pot necesita steroizi sau medicamente antifungice.

 

Puteti pierde mai mult par decat credeti

Nu este o masuratoare perfecta, insa unii experti estimeaza ca pierdem aproximativ 100 de fire de par pe zi. Acest lucru nu este un semnal de alarma. Aproximativ 90% dintre cei 100.000 de foliculi produc par in orice moment. Restul de 10% sunt intr-o faza de „odihna” (faza telogena), iar parul cade dupa 2-3 luni si este inlocuit de fire noi. Ciclul de crestere incepe din nou.

 

Telogen effluvium: care este cauza?

Un soc in organism – interventiile chirurgicale, nasterea, unele medicamente, dietele drastice, stresul sever, problemele tiroidei – pot „impinge” parul spre faza de „odihna”. Dupa 2 luni, puteti observa cum parul incepe sa cada si sa se subtieze, o afectiune denumita telogen effluvium. In cele mai multe cazuri, parul incepe sa creasca imediat.

Si anumite medicamente care au ca efect advers pierderea parului includ antiagregantele (impotriva cheagurilor de sange), antidepresivele, antiinflamatoarele non-steroidiene si medicamentele pentru menopauza, anticonceptionalele si antibioticele. De obicei, parul incepe sa creasca atunci cand tratamentul este oprit, insa nu in toate cazurile.

 

Un atac la foliculii de par

In alopecia areata, sistemul imun ataca „din greseala” foliculii pilosi, cauzand caderea parului. Cele mai multe persoane vor avea una sau doua portiuni fara par, iar in unele cazuri poate cadea tot parul. Alopecia areata nu este periculoasa sau contagioasa, insa poate avea impact psihologic. Parul poate creste singur, sau ajutat de un tratament, insa, in unele cazuri, alopecia areata recidiveaza.

 

Caderea parului si dietele extreme

Pierderea parului in randul femeilor poate fi localizata in orice zonal a scalpului, insa cel mai frecvent se manifesta in crestet. Spre deosebire de barbati, femeile chelesc rar si pierd par mai incet. In unele cazuri, dietele drastice pot cauza caderea parului. Podoaba capilara are nevoie de proteine si fier, impreuna cu acizi grasi Omega-3, zinc si vitamina A, iar dietele sarace in calorii pot cauza deficite nutritionle ce duc la caderea parului.

Pastrati-va parul stralucitor consumand somon si acizi grasi Omega-3, spanac si morcovi pentru vitamina A si nuci braziliene pentru seleniu. Combinati-le cu lactate degresate, fibre si legume pentru un rezultat dublu: aceste alimente sunt sanatoase si pentru inima.

 

Parul alb prematur este genetic

Parul alb nu este intotdeauna corelat cu inaintarea in varsta sau cu o sanatate precara, insa anemia, problemele tiroidei, deficitul de vitamina B12 si vitiligo pot cauza albirea prematura a parului. Daca nu aveti inca 40 de ani si observati cateva fire de par alb, este din familie. Ca solutie, puteti apela la vopseaua de par, insa cu mare atentie, deoarece chimicalele continute pot cauza un scalp iritat si mancarimi.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.