Revista care te menține sănătos

Interviu

Anca Gulinescu, psiholog clinician: „Una din patru persoane care sufera de cancer dezvolta depresie”

15 noiembrie 2018
Share
  • Anca Gulinescu este psiholog clinician, psihoterapeut de formare cognitiv-comportamentala si hipnoterapie si profeseaza in cadrul Institutului Sanului, unde ofera consiliere psihologica pacientelor oncologice, un aspect deosebit de important in strategia de tratament.

    Cele mai frecvente framantari ale acestora sunt legate de factorii de stres, de pierderea rutinei zilnice, de nelinistea legata de asteptarea rezultatelor analizelor si de modificarea planurilor de viitor. De asemenea, inainte de tratamentul chimioterapic, apar intrebari legate de aspectul fizic si de modul in care organismul va reacţiona la tratament. In astfel de momente este foarte importanta susţinerea psihologului, a familiei si prietenilor.
    Anca Gulinescu, psiholog clinician: „Una din patru persoane care sufera de cancer dezvolta depresie”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • persoanele care sufera de cancer

    Farmacia Ta: Cancerul este o boala greu de acceptat. Care este primul pas pe care ar trebui sa-l faca un pacient pentru a nu percepe boala ca pe o sentinta?

    Anca Gulinescu: O privire catastrofica asupra evenimentului nu face decat sa agraveze situatia. Pentru a evita aceasta perceptie, este important ca pacientul sa fie corect si complet informat asupra tuturor pasilor pe care ii are de urmat. De obicei, el are nevoie de informatii despre evolutia bolii, tratament, despre cum ii va fi afectata viata. Trebuie sa se creeze reteaua medic – pacient – psiholog – familie. In aceasta retea, liantul este comunicarea, iar ea depinde in mare masura de felul in care pacientul percepe boala si se implica in tratament.

    Dr. Lucian Rusitoru: „In Romania, 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate in cazuri avansate de cancer mamar”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • Rolul consilierii psihologice in cazul persoanelor bolnave de cancer

    Care este rolul consilierii psihooncologice?

    Cand pacientul oncologic este consiliat psihologic, se observa o mai buna adaptare la tratament, reducerea anxietatii, a depresiei, scaderea hipervigilentei la simptomele fizice si formarea unor mecanisme adaptative pentru a face fata bolii. Consilierul specializat sprijina pacientul in sensul adaptarii la diagnostic, la situatiile noi cu care se confrunta in timpul tratamentului, dar si dupa tratament. In concluzie, rolul psihologului se concretizeaza in incercarea de a pastra cat mai mult calitatea vietii pe care a salvat-o medicul.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cum decurge sesiunea terapeutica pentru persoanelor bolnave de cancer

    In demersul curativ, familia si prietenii joaca un rol foarte important…

    Pacientii se pot confrunta de cele mai multe ori cu sentimentul de pierdere a controlului, care determina distorsiuni ale imaginii personale, dar si afectarea rolurilor sociale. Astfel, familia are rolul de a reduce stresul si este parte din reteaua de suport, alaturi de prieteni si grupurile de self-help. Este indicat ca in sedintele de psihoterapie abordarea sa fie sistemica, insistandu-se si pe modul in care familia este afectata de problema oncologica.

    Cum decurge o sesiune de terapie?

    Sedintele de terapie sunt focalizate pe nevoile pacientului si pe caracteristicile sale individuale. Terapia este, totodata, flexibila si nu impune matrite rigide pentru toti pacientii, concentrarea fiind pe problemele specifice.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • rolul terapiilor in cazul persoanelor bolnave de cancer

    Ce sunt terapiile de suport si care este rolul lor?

    Grupul de suport are rolul de a aduce impreuna si de a forma conexiuni intre persoane care se confrunta cu situatii similare, iar beneficiul este o noua perspectiva asupra situatiei. Aceasta conectare se realizeaza intr-un cadru sigur prin configurarea unui sistem de sprijin adaptat nevoilor fiecarui membru. Obiectivul general al grupului de suport este pregatirea si fortificarea mintii pentru parcurgerea pasilor stabiliti de fiecare pacient impreuna cu echipa medicala. Se gasesc noi strategii de confruntare cu boala prin dobandirea unor mecanisme de adaptare, dar si prin conectarea cu celelalte persoane si prin eliminarea izolarii.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • cand ar trebui sa apeleze bolnavi de cancer la psihoterapie

    Cand ar trebui bolnavul de cancer sa apeleze la psihoterapie?

    De importanta deosebita este sustinerea psihologica inca de la aflarea diagnosticului, inainte de interventia chirurgicala, dar si postoperator. Prezenta psihologului este esentiala in diferite momente ale tratamentului, de-a lungul radioterapiei si dupa curele de citostatice. De asemenea, psihoterapia este indicata la externare. O persoana care afla ca are cancer poate dezvolta tulburari comportamentale ce pot duce la depresie. Statistic, a fost demonstrat ca una din patru persoane care sufera de cancer dezvolta o boala depresiva majora (depresie clinica).

    Cat de importanta este latura psihologica in timpul tratamentului?

    Cancerul este un test existential. Apare o confuzie in ceea ce priveste raportarea la diverse aspecte de viata. Printre acestea, regasim raportul cu propriul corp, dar si sensul dat bolii si suferintei. Gestionarea conflictelor interioare este importanta pentru evolutia bolii, iar tratamentul psihooncologic are ca scop dezvoltarea abilitatilor de adaptare si rezolvare a problemelor, anihilarea gandurilor defensive, reducerea anxietatii, rezolvarea tulburarilor emotionale, dezvoltarea relatiei cu sine si cu ceilalti, cresterea interesului pentru viata.

     
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.