Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Tot ce trebuie sa stiti despre socul anafilactic

9 septembrie 2013
Share

Anafilaxia este o reactie alergica severa ce apare brusc si poate pune viata in pericol. Se poate produce in cateva minute, chiar secunde, in urma contactului cu un antigen (substanta straina organismului). Substantele chimice eliberate de sistemul imunitar in timpul anafilaxiei pot provoca starea de soc, astfel tensiunea arteriala scade brusc, iar caile respiratorii se ingusteaza, ceea ce conduce catre un blocaj respirator.

Semnele si simptomele socului anafilactic presupun aparitia unor eruptii pe piele, stari de greata, varsaturi, un puls scazut. De obicei, socul anafilactic este provocat de anumite alimente, anumite medicamente, veninul insectelor sau latex.

In caz de soc anafilactic, este neaparat nevoie sa mergeti la medic pentru a vi se face o injectie cu adrenalina. Daca nu se iau masuri imediate, socul anafilactic poate duce la deces.

 

De ce apare socul anafilactic?

Simptomele socului anafilactic apar, de obicei, in termen de cateva minute de la expunerea la un alergen. Uneori insa, se intampla sa apara la jumatate de ora sau chiar mai mult dupa expunere. Printre principalele simptome se numara reactiile cutanate, mancarimile, inrosirea pielii, o senzatie de caldura, senzatia unui nod in gat, ingustarea cailor respiratorii, umflarea limbii, respiratie suieratoare, greata, varsaturi, ameteli, lesin, diaree.

Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a se apara impotriva substantelor straine, un lucru de altfel foarte bun atunci cand o astfel de substanta este daunatoare. Insa sistemul imunitar al anumitor oameni reactioneaza in mod exagerat la unele substante care nu ar trebui sa provoace nicio reactie alergica. Atunci cand se intampla acest lucru, sistemul imunitar declanseaza o reactie in lant. Exista mai multe tipuri de alergeni care pot declansa reactii anafilactice, printre care anumite medicamente, in special penicilina, anumite alimente, precum nucile, alunele, graul, pestele, ouale, laptele, capsunele, latexul sau anumite substante utilizate ca anestezic.

 

Factori de risc, complicatii si primele manevre in caz de soc anafilactic

Nu exista foarte multi factori de risc in ceea ce priveste socul anafilactic, insa este foarte important sa luati in calcul istoria personala, anumite alergii de care suferiti, dar si astmul si istoricul familial. O astfel de reactie anafilactica poate ameninta viata la propriu, pentru ca nu veti mai putea respira corespunzator, iar inima se va opri din functionare. Primul pas in caz de soc anafilacticeste acela de a contacta serviciile de urgenta. In cazul in care pacientul vomita, el trebuie sa stea in pozitie orizontala si trebuie intors pe o parte pentru a nu se ineca. Daca nu mai poate respira, trebuie asezat in pozitie verticala. Daca apare stopul respirator, atunci manevrele de resuscitare cardiopulmonare trebuie realizate.

 

Diagnosticul socului anafilactic

Diagnosticul de alergie la anumite substante se pune dupa un control amanuntit la medic. Veti fi intrebati de sensibilitatea la anumite alimente, la medicamentele pe care le luati, veti fi testati fie prin intermediul testelor cutanate, fie prin  intermediul celor de sange. Daca veti suferi un astfel de soc, vi se va administra epinefrina pentru a reduce reactia organismului la alergeni. Vi se pot administra intravenos antihistaminice si cortizon pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii. Foarte multe persoane in aceasta situatie poarta la ele un autoinjector  cu epinefrinacare injecteaza o singura doza de medicament atunci cand este apasat. Uneori, cauza anafilaxiei nu poate fi identificata, fiind vorba despre anafilaxia idiopatica.

 

Prevenirea reactiilor anafilactice

  • Inaintea oricarui tratament pentru socurile anafilactice, trebuie sa va anuntati medicul;
  • Purtati o bratara medicala care sa indice ca aveti alergie la anumite substante;
  • Purtati cu dumneavoastra un kit de medicamente care pot fi administrate de urgenta;
  • Daca sunteti alergici la intepaturile insectelor, fiti foarte atenti cand se afla in preajma dumneavoastra;
  • Incercati sa evitati sa va dati cu parfumuri sau sa mergeti cu picioarele goale prin iarba;
  • Consultati etichetele produselor pe care le cumparati, iar cand luati masa in oras, intrebati despre ingrediente;
  • Cel mai indicat lucru pentru a preveni socul anafilactic este sa evitati alergenii.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: Mayoclinic.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.