Revista care te menține sănătos

Știați că?

Afirmația „Ne folosim doar 10% din creier” este doar un mit

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
20 noiembrie 2019
Share

Creierul uman este cel mai complex organ din universul cunoscut. Controlează funcțiile organismului, mișcarea, este „izvorul” sentimentelor, comportamentelor, conștiinței de sine, dar și depozitul cu amintiri. Nu e de mirare că știința încă nu i-a descoperit toate tainele.

În plus față de necunoscute, se adaugă și această afirmație! Bineînțeles, completată insistent de întrebarea: „Dar dacă omul și-ar folosi și celelalte 90 de procente?” Se crede că am deveni cu toții super-oameni de știință sau am dobândi abilități telechinetice.

Cu toate că e o idee atrăgătoare, cele 10 procente din creier pe care le folosim reprezintă o idee atât de greșită, încât pentru specialiști e amuzantă. Nu avem o origine clară a acestei legende, dar există probabil o legătură cu o carte a psihologului american William James (The Energies of Men) în care se afirmă că noi, oamenii, ne folosim doar o mică parte a resurselor mentale și psihice. A fost, de asemenea, asociată și cu Albert Einstein, un geniu al fizicii despre care se crede că își folosea mult mai mult de 10% din resursele creierului.

Adevărul este că ne folosim toate părțile creierului și acesta este activ tot timpul. El reprezintă 3% din greutatea corporală și utilizează 20% din energia corpului. Chiar dacă în anumite momente nu toate regiunile creierului sunt active concomitent, s-a demonstrat, prin intermediul metodelor imagistice, că pe perioada unei zile (24 de ore) toate zonele creierului vor fi active. Adică îți vei folosi 100% din creier.

Nota pentru articolul «Afirmația „Ne folosim doar 10% din creier” este doar un mit»:5.00/ 5 (1 vot)
#tags   \   ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate